Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A ZTE máris 3 milliárd dollárt bukott az amerikai tiltáson

2018.05.24. 11:12

Becslések szerint legalább 20 milliárd jüan, azaz körülbelül 3,1 milliárd dollár veszteséget könyvelt el a kínai ZTE, miután Washington megtiltotta, hogy amerikai technológiákat adjanak el a cégnek - írja a Bloomberg.

A hírügynökség szerint a telefonokat és mobilhálózati berendezéseket gyártó vállalat több szolgáltatói ügyfeleket elvesztett, és eközben tetemes kiadásai vannak. A tiltás nagyon rossz időpontban érte utol a ZTE-t, ebben az időszakban ugyanis felpörögnek a hálózatépítési munkák. Mint a Bloomberg írja, a cég 75 000 dolgozója várja, hogy újra felvehesse a munkát, és naponta 80-100 millió jüan működési költsége van társaságnak.  

A vállalat azért került az Egyesült Államok tiltólistájára, mert a hatályos embargók ellenére 2016-ban Iránnal üzletelt, márpedig a ZTE által gyártott eszközök körülbelül 25-30 százalékban amerikai technológiára épülnek. Használják például a Qualcomm csipjeit és az Android operációs rendszert. 

A ZTE még 2017-ben kötött egy megállapodást az amerikai kormánnyal, hogy 1,2 milliárdos büntetést fizet, és megbünteti a iráni bizniszben részt vett alkalmazottait. Idén áprilisban azonban kiderült, hogy az illegális kereskedelmet intéző dolgozók a teljes bónuszukat megkapták, és a cég hazudott az USA-nak a tevékenységével kapcsolatban. Emiatt szabtak ki rá 7 évre szóló teljes tilalmat az amerikai technológiák használatára.

Ha nem jut amerikai alkatrészekhez a ZTE, azt rengetegen megszívhatják. A ZTE a beszállítója például a Telefónicának és a China Telecomnak, amelyek több százmillió mobilozót szolgálnak ki világszerte.