Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magától kémkedni kezdett egy otthoni kütyü

2018.05.25. 08:49

Egy amerikai család rémisztő telefonhívást kapott a férj egyik munkatársától:

Húzzátok ki az Amazon Alexát futtató eszközeiteket, mert meg vagytok hekkelve

Ezt először nem akarták elhinni, és különben is, honnan tudna róla, de a férfi meggyőző bizonyítékkal állt elő. 

Tudom, hogy a keményfa padlókról beszélgettetek az előbb.

Megfagyott a vér az ereikben, hiszen a férfi, aki hívta őket, több mint 200 kilométerre volt onnan. Az történt, hogy az Amazon Alexa, a hangutasításokkal irányítható asszisztens teljesen önállóan felvette a magánbeszélgetésüket, és a felvételt elküldte ennek a férfinak, egy véletlenszerűen kiválasztott embernek a férj kapcsolatai közül.

A mikrofonokkal felszerelt eszköz a család lakásában gyakorlatilag mindennel össze volt kötve, ezzel vezérelték a fűtést, a lámpákat és a biztonsági rendszert.

Az Amazon megerősítette, hogy pontosan az történt, amitől tartottak, és elismerték, hogy valami hiba van a rendszerükben, amit ki kell javítani. Arról lehetett szó, hogy az Alexa félreértett valamit, és azt hitte, hogy aktiválták, ezt követően pedig a beszélgetésben elhangzó szavakat további utasításokként értelmezte. 

A portlandi családnak felajánlotta az Amazon, hogy leválasztják az online szolgáltatásról, hogy megtarthassák a lakásvezérlő funkciókat, ám ők inkább a készüléktől szeretnének megszabadulni, és árát visszakapni.