Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

70 millió forint egy 27 négyzetméteres bungalóért?

2018.05.29. 12:35

A kaliforniai Walden Monterey kis tengerparti közössége nagyjából hatszáz holdnyi földterület, nyolcórányi autózásra a Szilícium-völgytől. A közösség alapítója, Nick Jekogian a fejébe vette, hogy a helyszín kiváló hétvégi nyaralóhely lenne a környékbeli techmoguloknak, ezért arra biztatja az érdeklődőket, hogy látogassanak el a parkba, és nézzék meg a kis bungalókkal pettyezett telkeket.

Jekogian összesen 22 kis telket kínál megvásárlásra, egyenként nagyjából ötmillió dollárért. A telkekre kis mobilházakat tervez, amik önfenntartó módon működnek, környezetkárosítás nélkül. Bár a Galini Sleeping Podnak nevezett bungalók minden igényt kielégítenek, aki valami másra vágyik, annak Jekogian és húsz építésze készséggel segít, hogy megépíthesse álmai otthonát.

De vissza a mobilházakhoz. A 3d nyomtatóval készült Galini Sleeping Podok alapterülete 300 négyzetláb (körülbelül 27 négyzetméter). Bárhová mozgathatók, mivel az energiaellátást biztosító napelemek, szélkerekek és Tesla akkumulátorok nem a helyi közműhálózathoz csatlakoznak, hanem önfenntartóvá teszik az otthont. És különben is: a 250 ezer dolláros árba bele kell férnie a hordozhatóságnak is. Egy mobilház építése nagyjából 4-6 hétig tart.

5b081df61ae66220008b46d6-1136-852
Fotó: d-f-a.com

De mi indokolja a csaknem tízezer dolláros négyzetméterárat? Hát a felhasznált anyagok minősége. A külső burkolatot a Branch Technology fejlesztette, akik a NASA Mars-misszióin is dolgoznak beszállítóként. A helyszínen gyártott, megerősített külső burkolat karbonszálakból készült; ez feszül rá az újrahasznosított alumíniumvázra.

5b081e8a1ae6624b008b4695-1136-852
Fotó: d-f-a.com

A Galini 97 százalékban újrahasznosítható anyagokból készül. A led-világítás, a faburkolatok, az újrahasznosított műanyag, a vízvezetékek és a mechanikus rendszerek szinte semmilyen megterhelést nem jelentenek a környezetre. Még a vízellátást is egy kompressziós rendszer biztosítja, ami a légkörből vonja ki a nedvességet.

5b081d6c1ae6622e008b4e17-1136-852
Fotó: d-f-a.com

Az áramot napelemekből és szélkerékből nyerik, legalábbis kiegészítő forrásként: a fő energiaforrás egy Tesla akkumulátor, amit a szoba padlója alatt helyeztek el. És bár egy ekkora házat nem nehéz kiszellőztetni, az akkumulátor szükség esetén a légkondicionálást is működtetheti. Mert, mondják a tervezők,

ha Elon Musk megérkezik, biztos akarsz lenni abban, hogy kényelmesen érzi magát.

(Business Insider)