Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Amazon vezére akarja megépíteni az emberiség első holdkolóniáját

2018.05.30. 00:29

Bezosnak, aki tavaly, ha egyelőre csak rövid időre is, már a világ leggazdagabb emberének is mondhatta magát, az űrkutatás nem csak afféle mellékes projekt; sokkal inkább a milliárdos szívügye, ő pedig Elon Muskhoz hasonlóan az egyik legfontosabb magánszereplője a kereskedelmi űrversenynek. Bezos űrhajózási cége, a Blue Origin a New Shepard rakétával az űrturistákra megy rá, de ennél jóval merészebb az a szintén régi álma, hogy állandó emberi lakóhelyek legyenek más égitesteken – a célja, hogy előbb-utóbb több millió ember éljen a Földön kívül.

Bezos most egy Los Angeles-i konferencián részletezte a terveit. Míg Musk Mars-utazást tervez (az ambiciózus terv már 2024-re embert küldene a vörös bolygóra), az Amazon-vezér a Holdat venné célba. Ez végül is közös vonás Trumppal, akit egyébként ő szívesen kilőne az űrbe – de Bezos hosszabb távú motivációja praktikusabb. A milliárdos most azzal érvelt, hogy milyen jó lenne a nehézipar egy részét más bolygókra vinni.

A Föld nem igazán jó hely a nehézipar számára. Egyelőre megfelel, de a nem túl távoli jövőben – évtizedekről beszélek, talán száz évről –, sok mindent, amit most a Földön végzünk, jóval könnyebb lesz az űrben elvégezni, hiszen annyi energiánk lesz.

– mondta. A Holdat elsősorban közelsége teszi persze ideális célponttá, de a sok kiaknázható napenergia és a sarkok közelében lévő nagy mennyiségű vízjég is mellette szó – hangsúlyozza.

Emberek szállítására alkalmas jármű kifejlesztésében a Blue Origin a NASA-val tervez együttműködni. Ha azonban ez nem jön össze, ők készek más partnereket keresni – mondta –, és a SpaceX-et, valamint az Európai Űrügynökséget említette.