Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mit fognak enni a katonák, ha kitör a világháború?

2018.05.30. 14:08

Az amerikai hadseregnél felismerték azt az elvet, amivel mindenki szembesült, aki megpróbált leerőszakolni egy tablettát egy nagy testű, éles szemfogú vagy hosszú karmú háziállat torkán:

ha finomnak álcázzuk azt, ami egészséges is, akkor nő az együttműködési készség és javul az erőnlét.

Az amerikai hadsereg valószínűleg ritkán etet tablettákkal háziállatokat (az olyan esetek, mint a delfinekkel őriztetett nukleáris arzenál vagy az öngyilkos merénylővé kiképzett kutyák azt sugallják, hogy inkább velük kéne bizonyos tablettákat etetni); ezért tarthatott ilyen sokáig, míg rájöttek, hogy ha kalciumban és más ásványi anyagokban gazdag energiaszeletet (snack bar) adnak a kiképzésen a kiskatonáknak, azt szívesebben fogják megenni, mint a kalciumtablettát, és így a kiképzés alatt kevesebbet lesznek csonttörés miatt a gyengélkedőn.

A Performance Readiness Bar (Teljesítménynövelő Szelet) se a nevével, se a csomagolásával nem gerjeszt bizalmat maga iránt. Nem is azért készült, hogy bedöntse a svájcicsoki-piacot: a hadsereg és a légierő alapkiképzésén részt vevők kapják őket.

Jeremy Whitsitt, a hadsereg élelmezési programjának vezetője elmondta, hogy az elmúlt 10-12 évben megváltozott a toborzás természete. A mostani jelentkezők csontjai könnyebben törnek; néhányuknak olyan súlyosan, hogy kórházba kerülnek miatta, ami után újra kell kezdeniük az egész kiképzést. Vannak, akik vissza se térnek után a hadseregbe.

ccar-3000
Fotó: U.S. Army

A vezetőség hallott az elkeserítő lerokkanási arányról, és vitamintablettákat osztott szét a katonák között, de ezeket csak az újoncok 60 százaléka szedte az előírásnak megfelelően. Whitsitt és kollégái úgy gondolták, megpróbálják valami tetszetős rágcsálnivalóba csomagolni a táplálékkiegészítőket. Ezért fejlesztették ki a Teljesítménynövelő Szeletet, amiben összesen 1000 milligramm kalcium és D vitamin van – ezek növelik a csontok sűrűségét.

És mit tesz isten: ahogy a macskák is megeszik a májkrémbe csomagolt tablettát vagy a tejfölbe kevert port, úgy az újoncok is megették a teljesítménynövelő szeletet lefekvés előtt. Mostanáig 5,2 millió szelet fogyott belőle, és a hadsereg áprilisban rendelt további 18 milliót.

Az új fejlesztés sokkal kisebb és könnyebb kajacsomagokat eredményez, mint az eddigiek, de van benne minden finomság; már nem kell egy lebombázott konzervgyár maradványait magunk mögött vonszolnunk egy kibelezett lóban, ha nem akarunk éhen halni a fronton.

First Strike Ration
Fotó: Wikipedia

A Közelharci Támadás Fejadagja sem akkora újdonság, inkább a miniatürizálás mértéke az. A hadsereg tíz éve kezdte el használni az FSR (First Strike Ration, azaz Első Csapás Fejadag) nevű kompakt, három étkezésre elegendő menüket. Ezzel váltották le az MRE (Meals, Ready To Eat - Ételek, Fogyasztásra Készen) nevű, nagyjából 900 grammos kajacsomagokat. A most bemutatott Közelharci Támadás Fejadagja nagyjából olyan nehéz, mint egy MRE, de 75 százalékkal kisebb. Whitsitt szerint ezt a nehézfiúknak tervezték: a különleges egység, a gyalogság vagy az Army Rangers tagjainak, akik egyszerre több napot is a fronton tölthetnek.

A Közelharci Támadás Fejadagja másfél fontot nyom – az nagyjából 680 gramm. Van benne meggyes energiaszelet, egy kis rúd cheddar sajt, mokkadesszert, vákuumcsomagolású szamóca, szárított gyümölcsös olajos magvak, egy koreai grillezős csomag, instant quiche, franciapirítós-csomag, és banán, amit mikrohullámmal és vákuumcsomagolással a harmadára zsugorítottak.

A Közelharci Támadás Fejadagját 2020-tól rendszeresíthetik, és 2023-ban válthatja le végleg az Első Csapás Fejadagját.

(Military.com | DefenseTech)