Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Japán óriási anyahajókat építene

2018.05.30. 11:16

Merész tervet szövöget a japán kormány: úgy alakítanák át az ország legnagyobb hajóit, hogy azok szállíthassák az F-35 Joint Strike Fighter többcélú repülőgépeket.

Japán ezzel egy kritikus sebezhetőséget küszöbölne ki az ország védelmében. A második világháborúban Japán rengeteg repülőgép-hordozót épített, így rossz emlékeik vannak erről  a hajótípusról. Mivel a hajótípus általában az expanzív, területhódító külpolitika szimbóluma, az új hajótípust, hiába hordoz repülőgépeket, nem is repülőgép-hordozónak nevezik, hanem

többcélú operatív anyahajónak.

A világháború után Japán pacifista ország lett. Úgy tartották, hogy a háborúk a politika eszközei. Több támadó fegyvertípust és csapattestet tokkal-vonóval betiltottak, beleértve a bombázókat, a haditengerészetet és a repülőgép-hordozókat. 73 év után azonban a kormányzó Liberális Párt úgy döntött, hogy visszahozzák a repülőgép-hordozókat (bocs, anyahajókat), hogy így védjék meg a japán légteret a Kínával folytatott területi vitákban.

Igen, vannak ilyenek. Japán és Kína egyaránt jogot formál a Kelet-Kínai tenger egy kicsi, lakatlan szigetcsoportjára. A Kínában Diaoyu-szigetnek, Japánban Senkaku-szigetnek hívott szigetcsoport önmagában teljesen értéktelen, de rengeteg kiaknázatlan nyersanyagon, egész pontosan olajon és földgázon fekszenek – és akié a vitatott terület, azé lesz a nyersanyag is.

Senkaku Diaoyu Tiaoyu Islands.png
Fotó: Wikipedia

A japán légierő – bár nekik van az Egyesült Államok után a legtöbb F-15 Eagle vadászgépük – ezen a területen hátrányt szenved el, mivel a Ryukyu-szigetcsoporthoz legközelebb fekvő légibázis Okinawán található. Egy repülőgép-hordozó áthidaló megoldás lenne erre a helyzetre.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy már tárgyalások folynak róla, hogy a japán F-35-ösöket  norvég gyártmányú Joint Strike Missile  rakétákkal szerelnék föl, amivel akár az észak-koreai interkontinentális nukleáris rakéták is kilőhetők lennének.

Az Asahi Simbun napilap szerint a kormánypárt és Abe Sinzó miniszterelnök azt tervezik, hogy úgy alakítanak át legalább egy, Izumo osztályú helikopterszállítót , hogy azok a japán F-35-ök indítására és fogadására is alkalmasak legyenek. Az Izumo hajókat, ahogy írtuk, többcélú operatív anyahajónak szánják: használnák őket földrengések után, szállítmányokat kísérő konvojként, vagy tengeralattjárók elleni védekezésnél. És persze vadászgépeket indító platformként is bevethetők. Így néznek ki belülről:

A régi hajók átalakítása évekig is eltarthat. Az Izumo és a Kaga továbbfejlesztéséhez a kiszolgáló létesítményeket is bővíteni kell, hogy tárolhassák a szükséges fegyvereket, lőszereket és üzemanyagot, és akkor a haditengerészeti ALIS logisztikai rendszer alkalmazásáról még nem is beszéltünk. A szakértők szerint 2025-re, a második világháború lezárásának 80. évfordulójára készülhet el az első japán anyahajó.

(Popular Mechanics)