Ágnes
-5 °C
2 °C

Több mint tíz évet kapott a maximalista kiberbűnöző

2018.05.30. 10:22

Grant West nem vesztegette az idejét, 26 éves korára szinte az összes létező kiberbűncselekményt elkövette, amivel pénzhez lehet jutni az interneten. Ezt nem a szakmai önéletrajza és nem is a büszkeség mondatja vele, hanem egy brit bíróság ítélete, aminek értelmében Westet 10 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A bűnlajstrom:

  • vállalkozások szervereinek feltörése
  • bankkártyák adatainak ellopása
  • adathalász kampányok futtatása
  • lopott pénzügyi személyes adatok kereskedelme
  • bűnszervezetben elkövetett csalás
  • különböző, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények (ebben a kontextusban alighanem online drogkereskedelemről van szó);
  • hekkelési és kibertámadási szaktanácsadás.

A bíró az ítélethirdetéskor hangsúlyozta West bűncselekményeinek számosságát, valamint kitért arra is, hogy mintegy másfél millió fontnyi kriptovalutára nem akadtak rá.

A nyomozás megállapította, hogy a Courvoisier nicket használó West 2015 márciusában kezdte meg kereskedelmi tevékenységét a darkneten. Több mint 47 ezer végrehajtott tranzakciót tudtak rábizonyítani. Az adatszerzésre többek között egy jól ismert eszközt, a brute force támadások kivitelezésére alkalmas Sentry MBA-t használta.

Westet tavaly szeptemberben tartóztatták le kétéves nyomozás után, egy első osztályú vasúti kocsiban, utazás közben. Letartóztatás idején a férfi egy dark netes oldalon volt aktív. 

Miután őrizetbe vették, házkutatást tartottak nála, és lefoglaltak egy SD-kártyát is, amin 63 ezer bankkártyaadat, valamint 78 millió e-mail cím és jelszó volt – ezeket körülbelül 500 cégtől szerezte meg. A nyomozók ezenkívül találtak fél kiló marihuánát, 25 ezer font készpénzt, illetve 500 ezer fontnyi bitcoint. A brit rendőrség szerint ez volt az első alkalom, hogy kriptovalutát foglaltak le.

(IT Café)