Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint tíz évet kapott a maximalista kiberbűnöző

2018.05.30. 10:22

Grant West nem vesztegette az idejét, 26 éves korára szinte az összes létező kiberbűncselekményt elkövette, amivel pénzhez lehet jutni az interneten. Ezt nem a szakmai önéletrajza és nem is a büszkeség mondatja vele, hanem egy brit bíróság ítélete, aminek értelmében Westet 10 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A bűnlajstrom:

  • vállalkozások szervereinek feltörése
  • bankkártyák adatainak ellopása
  • adathalász kampányok futtatása
  • lopott pénzügyi személyes adatok kereskedelme
  • bűnszervezetben elkövetett csalás
  • különböző, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények (ebben a kontextusban alighanem online drogkereskedelemről van szó);
  • hekkelési és kibertámadási szaktanácsadás.

A bíró az ítélethirdetéskor hangsúlyozta West bűncselekményeinek számosságát, valamint kitért arra is, hogy mintegy másfél millió fontnyi kriptovalutára nem akadtak rá.

A nyomozás megállapította, hogy a Courvoisier nicket használó West 2015 márciusában kezdte meg kereskedelmi tevékenységét a darkneten. Több mint 47 ezer végrehajtott tranzakciót tudtak rábizonyítani. Az adatszerzésre többek között egy jól ismert eszközt, a brute force támadások kivitelezésére alkalmas Sentry MBA-t használta.

Westet tavaly szeptemberben tartóztatták le kétéves nyomozás után, egy első osztályú vasúti kocsiban, utazás közben. Letartóztatás idején a férfi egy dark netes oldalon volt aktív. 

Miután őrizetbe vették, házkutatást tartottak nála, és lefoglaltak egy SD-kártyát is, amin 63 ezer bankkártyaadat, valamint 78 millió e-mail cím és jelszó volt – ezeket körülbelül 500 cégtől szerezte meg. A nyomozók ezenkívül találtak fél kiló marihuánát, 25 ezer font készpénzt, illetve 500 ezer fontnyi bitcoint. A brit rendőrség szerint ez volt az első alkalom, hogy kriptovalutát foglaltak le.

(IT Café)