Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ismét repült a Virgin Galactic űrrepülőgépe

9ddb6270-6375-11e8-8f47-035d217dedb4 hero 2560w
2018.05.31. 07:26

A Virgin Galactic űripari cég kedd délután bejelentette, hogy sikerrel végrehajtották a második tesztrepülést a kísérleti űrrepülőgépükkel, a VSS Unityval a Mojave-sivatag fölött.

Az első teszterepülést még április elején végezték; sem akkor, sem most nem lépett föl semmilyen kockázat. Ez volt tehát a Virgin Galactic második sikeres tesztrepülése azóta, hogy csaknem négy éve az egyik repülőgépük megsemmisült, megölve a pilótát.

A Virgin Galactic minden sikeres tesztrepüléssel egyre közelebb kerül ahhoz, hogy embert vihessen az űrbe – pontosabban az űrhatárig. A többi űrrepülővel ellentétben a Unity nem a földről startol, hanem egy hatalmas szállítógépről, a WhiteKnightTwo-ról indítják.

A tesztrepülésen a WhiteKnightTwo a Mojave Légi- és Űrkikötőből startolt, majd csaknem 14 ezer méter magasba emelkedett. Ekkor kioldotta a magával szállított Unityt, ami begyújtotta a hajtóműveket, és az űrrepülő a két pilótával, Dave Mackayvel és Mark Forger Stuckyval csaknem 22 mérföldes, azaz 35 kilométeres magasságig lőtt ki. A jármű csúcssebessége 1,9 Mach, azaz a hangsebesség csaknem kétszerese volt – gyorsabb, mint a korábbi, 1,8 Mach.

A keddi teszten a Unity hajtóműveit 31 másodpercre gyújtották be. Egy hagyományos repülésen 60-ig égetnék őket, de most csak azt akarták vizsgálni, hogy a jármű megnövelt tömeggel is tud-e szuperszonikus sebességgel haladni. A mérnökök ezúttal több holtsúllyal bélelték ki a Unityt, megváltoztatva az űrhajó tömegközéppontját. Landolás előtt a pilóták megváltoztatták a szárnyak pozícióját, hogy biztonsággal ereszkedhessenek a kifutópályára.

A Virgin Galactic 250 ezer dollárért kínál egy utazást az űrhatár közelében, ahol az utasok néhány percre megtapasztalhatják a súlytalanság érzetét is, mielőtt visszatérnek a Földre. A vállalat már több száz jegyet adott el elővételben.

(The Verge | Virgin Galactic)