Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szivárognak az újdonságok az Apple hétfői bemutatójáról

2018.06.02. 19:13

Hétfő este lesz az Apple éves fejlesztői konferenciája, amelyen mindig új szoftverek és a szolgáltatások mutatkoznak be. Egy kiszivárgott videón láthatók a macOS 10.14 frissítései, más források pedig az iOS kiterjesztett valóság (AR, augmented reality) motorjának továbbfejlesztését részletezték.

A Pokemon Go és más appok mögött álló kiterjesztett valóság lényege az, hogy a telefonnal körbe lehet járni a vituális objektumokat, mintha azok a tér egy bizonyos pontjához lennének rögzítve. A következő nagy dobás az lesz, hogy az iOS-t futtató telefonok egymás közelében képesek lesznek AR-adatokat megosztani egymással.

Ketten is ugyanazt a rajzolt objektumot láthatják

Az Apple állítólag úgy alakítja ki a rendszerét, hogy ezeket az adatokat a mobilok nagyrészt közvetlen kapcsolaton osszák meg egymással, és ezáltal kevésbé sérüljön a felhasználók magánszférája.

Ezzel a megoldással az Apple telefonjain elvileg helyi társasjátékok is futtathatók lesznek, és a Bloomberg hírügynökség pont arra számít, hogy ilyeneket is bemutatnak majd hétfőn. A többjátékos módnak korlátai is vannak, főleg ha kettőnél többen is részt vennének benne, mert nem megoldott a játékosok kezelése abban az esetben, ha a játékot elindító szereplő kiesik, a többiek viszont nem.

Sötét erő

A készülő macOS 10.14 rendszerről egy fejlesztő, Steve Troughton Smith tett közzé részleteket a hétfői bemutatót megelőzően, ezeket gyűjtötte össze a 9 to 5 Mac portál.

  • Az operációs rendszernek lesz egy sötét témája, amit várhatóan úgy lehet majd bekapcsolni, hogy minden alkalmazásra érvényes legyen.
  • Videós előzetes bemutatók lesznek a Mac App Store felületén
  • Része lesz a rendszernek az Apple News hírolvasó app

Szakértők egyetértenek abban, hogy a friss szoftvereken kívül a szolgáltatásokra kell az Apple-nek nagy hangsúlyt fektetnie, hogy kihasználja a méretes felhasználói bázisát, és rendszeres bevételre tegyen szert például a felhőtárhelyek eladásából. Ilyenkor az Apple TV operációs rendszere is frissülni szokott, megjelenhetnek új tartalomszolgáltatások, de a főszerep a Siri tudását használó HomePod okoshangszóróé lehet.

Az sajnos igencsak kérdéses, hogy bemutatnak-e új hardvereket a konferencián. Sokan várják a kissé elhanyagolt Macbook Air frissítését, vagy legalább egy hasonló árkategóriájú laptopot, bármi is legyen a neve. Van némi esély az asztali Mac Mini feltuningolására, bár ez valószínűleg kimerül a processzor aktualizálásában.