Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy csomó cég sokkal több facebookos adathoz fért hozzá, mint gondoltuk

2018.06.04. 09:57

A Facebook még évekkel ezelőtt legalább 60 különböző hardvergyártó cégnek adott az eddig ismertnél sokkal mélyebb hozzáférést a felhasználói adatához – tudta meg a New York Times. A cégek között olyan óriásokat is találni, mint az Apple (ők ezt később cáfolták), a Samsung, a Microsoft, az Amazon, a HTC vagy a Blackberry.

A gyártók ráadásul nemcsak az adott felhasználók adataihoz férhettek hozzá, hanem a barátaikéihoz is – ahogy ez már az utóbbi hónapokban nagy vihart kavart Cambridge Analytica-botrányból ismerős lehet. Az adatokat gyakran kifejezett hozzájárulás nélkül tette elérhetővé a Facebook. Ez a széles körű hozzáférés a lap szerint sérthette az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egy 2011-es rendeletét is.

A lap újságírója tesztelte is a dolgot: egy 2013-as Blackberry készülékkel jelentkezett be egy 550 ismerőssel rendelkező Facebook-fiókba, és rögzítette, milyen adatokhoz fér hozzá az eszköz – és azt találta, hogy összesen 295 ezer felhasználó azonosításra alkalmas információjához jutott hozzá. (A Blackberry reakciója szerint az újabb, Androidot futtató eszközeikre ez már nem igaz.)

A Facebook közleményben reagált a cikkre. Mint írják, mindez még az okostelefonos korszak hajnalán történt, amikor még nem is létezett olyasmi, hogy alkalmazásbolt, vagyis jóval nehezebb volt egy appot a készülékekre juttatni. A felhasználói igény viszont olyan nagy volt a Facebookra, hogy a cég ezzel ilyen körülmények között nem bírt volna lépést tartani. Ezért fejlesztettek az egyes eszközökbe épített alkalmazásfejlesztő interfészeket (API-kat), amelyekkel a cégek összerakhatták a maguk Facebookját, hogy azok az eszközökre kerülhessenek.

A közlemény szerint minden partner, amely ilyen hozzáférést kapott, aláírt egy megállapodást arról, hogy csak a fentiekre használhatja fel ezt a hozzáférést, és a Facebook nem is tud visszaélésekről. Érdemes megjegyezni, hogy elvileg a Cambridge Analytica is beleegyezett, hogy nem használja fel az adatokat, amelyek – igaz, az ő esetükben nem teljesen legálisan – hozzájuk kerültek. Aztán úgy tűnik, mégis csak felhasználhatták.

A márciusban kirobbant Cambridge Analytica-botrány óta sorra jönnek elő a Facebookot hasonlóan kellemetlenül érintő ügyek: mint kiderült, több millió ember érzékeny adataihoz  férhetett hozzá  éveken keresztül gyakorlatilag bárki, több száz app  problémásan kezelte  az adatokat, a Facebooknál dolgozók jelszó nélkül is  be tudnak lépni  a fiókunkba, és amúgy is  sok tízmillió kamuprofillal  van teleszemetelve az oldal.