Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kiberbűnözők is készülnek a foci-vb-re

2018.06.05. 15:12

Mint minden nagy érdeklődéssel övezett eseménynél, a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság esetében se árt az óvatosság, mert a kiberbűnözők válogatott módszerekkel igyekeznek már a rendezvény előtt, majd a helyszínen is minél több gyanútlan szurkolót átverni és lehúzni, esetleg ellopni a személyes adataikat – de az sincs biztonságban, aki otthonról nézné a meccseket.

Az esemény kapcsán két biztonsági cég is közleményben hívja fel a figyelmet a veszélyekre.

Rengeteg a védtelen wifi

Az orosz Kaspersky Lab megvizsgálta a vb 11 helyszínén található nyilvános wifihálózatokat, és az eredmények azt mutatják, hogy a 32 ezer közel negyedének, 8 ezer hálózatnak nem titkosított az adatforgalma. Ha egy hálózat védtelen, akkor a rajta keresztül továbbított adatokat bárki láthatja, letöltheti és/vagy felhasználhatja saját céljaira. A hekkereknek csupán egy hozzáférési pont közelében kell lenniük ahhoz, hogy hozzájussanak a felkészületlen felhasználók értékes adataihoz – írja a cég.

Arányaiban a legtöbb nem megbízható hálózat Szentpéterváron (37 százalék), Kalinyingrádban (35 százalék) és Rosztovban (32 százalék) található. Ezzel szemben a legtöbb védett wifit kisvárosokban találták a cég kutatói: Szaranszkban csak a hálózatok 10, Szamarában 17 százaléka volt védtelen.

A Kaspersky javasolja, hogy aki részt vesz és netezni akar a vb-n, használjon VPN-t; soha ne csatlakozzon jelszó nélküli hálózathoz; mindig nézze meg, milyen hálózathoz kapcsolódik (tényleg az-e a hivatalos, vagy csak utánozni próbálják a nevét); és érzékeny adatokat ne adjon meg nyilvános hálózaton.

Kamu email, veszélyes stream, átverős ATM

A szlovák ESET összefoglalta a leggyakoribb veszélyforrásokat a vb-vel kapcsolatban:

  • Sok a védtelen, ezért veszélyes wifihálózat.
  • Csalók kéretlen levelekben vagy közösségi oldalakon ajánlgatnak olcsó meccsjegyet, szállást vagy transzfert, de ha valaki rákattint ezekre a linkekre, a hivatalos oldalakat utánzó adathalász oldalakon kötnek ki, ahol a bankkártyájuk adatait kérik tőlük.
  • A FIFA partnereit – például a Visát, az Adidast vagy a Coca-Colát – is megszemélyesítik a csalók, hogy egy nem létező sorsolás állítólagos nyerteseinek szóló gratuláló leveleket küldjenek az áldozatoknak, akiktől a kamunyeremény átvételéhez kérik el a személyes adataikat.
  • Sokan árulnak kamu utazási vízumokat és szurkolói azonosítókat, illetve hamisított világbajnoki termékeket – pólókat, sálakat, zászlókat – is átverős weboldalakon keresztül.
  • Gyakoriak a meccsek élő netes közvetítéséról szóló ajánlatok is. Ezeknek az éléréséhez azt kérik a felhasználótól, hogy kattintson egy linkre vagy töltsön le valamilyen szoftvert, de aki ezt megteszi, nem meccset kap, hanem valamilyen kártevőt a gépére.
  • Aki a helyszínre utazik, vigyázzon az ATM-ekkel is. Az orosz hatóságok a közelmúltban figyelmeztetést adtak ki arról, hogy a bűnözők forgalomból kivont pénzkiadó automatákat vásárolnak, majd ezeket újra telepítik, hogy gyanútlan turistákat csapjanak be velük. Egy másik jól bevált ATM-es átverés, hogy a csalók hamis billentyűzetek vagy rejtett kamerák segítségével szerzik meg az áldozatok bankkártya adatait – írja közleményében az ESET.