Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Washington állam beperelte a Facebookot és a Google-t

2018.06.05. 05:17

Washington állam beperelte a Facebookot és a Google-t az állam kampányfinanszírozási törvényeinek megsértése miatt - jelentette be Bob Ferguson, Washington állam főügyésze.

Washington állam, illetve annak székhelye, Seattle kampányfinanszírozási törvényei kikötik, hogy a politikai hirdetések vásárlóiról nyilvántartást kell vezetni, és személyüket fel kell fedni. Ezek a törvények a hetvenes évekig nyúlnak vissza, és kötelezik a reklámfelületet áruló cégeket, például a rádiókat, hogy nyilvánosságra hozzák, ki vásárol politikai célú hirdetéseket.

Ferguson szerint a Facebook és a Google 2013 óta nem hoztak nyilvánosságra választási hirdetésekkel kapcsolatos információkat Washington államban - írta az MTI. 

A Facebook reméli, hogy gyorsan megoldást találnak a keresetre, mivel nemrég vezetett be olyan alkalmazásokat, melyekkel nyomon lehet követni a közösségi hálón megjelentetett politikai hirdetéseket vásárlóit.

A Google egyelőre nem kommentálta a pert, mindazonáltal a Facebookhoz hasonlóan ígéretet tett arra, hogy online archívumot hoz létre a szolgáltatásain futó hirdetésekről.

A két techóriást számos bírálat érte azután, hogy Oroszország állítólag hamis felhasználónevekkel politikai reklámokat jelentett meg a cégek felületein, ezzel pedig befolyásolták a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatot.