Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tényleg visszatérhet a piacra a ZTE

2018.06.05. 23:28 Módosítva: 2018-06-05 23:28:37

Május végén már körvonalazódni látszott , hogy az Egyesült Államok milyen feltételekkel hajlandó enyhíteni a kínai ZTE-re vonatkozó szankciókat, bennfentesek szerint pedig kedden a cég alá is írt egy előzetes megállapodást, így úgy tűnik, hogy visszatérhetnek a piacra – írja a Reuters.

Mint azt korábban megírtuk, az USA kormánya hét évre eltiltotta a ZTE-t az amerikai technológiák használatától, mert a cég megszegte az Irán és Észak-Korea elleni amerikai exporttilalmat, és az emiatt kiszabott felfüggesztett büntetés feltételeit sem tartotta be, így áprilisban hét évre eltiltották őket az amerikai technológiák használatától.

A tiltás gyakorlatilag ellehetetlenítette a ZTE működését, hiszen a termékei igen nagy részben - egyes becslések szerint 25-30 százalékban - amerikai technológiára épülnek, használnak csipeket, és persze szoftvereket is, hiszen a telefonjaikon Android fut.

A belső források szerint az aláírt előzetes megállapodás értelmében a kínai cégre egymilliárd dolláros büntetést szabnak ki, 400 millió dollárt pedig letétbe kell helyezniük arra az esetre, ha a jövőben ismét szabályt sértenek. Emellett biztosítaniuk kell gyáraik korlátlan látogatási lehetőségét is, hogy az Egyesült Államok meggyőződhessen arról, az általa biztosított alkatrészeket a megfelelő módon használják, valamint 30 napon belül a menedzsmentet is át kell alakítaniuk az igazgatótanács szintjén.

A megállapodás egyelőre nem végleges, de a korábbi hírek alapján reálisnak tűnik a dolog, sok változásra valószínűleg nem lehet már számítani az ügyben.