Natália
1 °C
7 °C

Kínai gyártók is hozzáfértek a Facebook-felhasználók adataihoz

2018.06.06. 09:06

Tegnap mi is beszámoltunk arról, hogy a New York Times szerint a Facebook még évekkel ezelőtt legalább 60 különböző hardvergyártó cégnek adott az eddig ismertnél sokkal mélyebb hozzáférést a felhasználói adataihoz, köztük olyan óriásoknak is, mint az Amazon, a Samsung, a Microsoft vagy a HTC.

Most az ügy folytatásaként a New York Times és a Washington Post is arról ír, hogy az extra hozzáférést kapott cégek között négy kínai gyártó, a Huawei, a Lenovo, az Oppo és a TCL is megtalálható – írja az Engadget.

Különösen a Huawei esete lehet kellemetlen a Facebooknak, hiszen a legnagyobb kínai mobil- és hálózatieszköz-gyártóval kapcsolatban januárban felmerült, hogy – a szintén kínai ZTE-vel együtt – kitilthatják az amerikai hivatalokból. Ennek oka a magas biztonsági kockázat, egészen konkrétan a potenciális kémkedés vádja volt. Áprilisban pedig az iráni szankciók állítólagos megsértése miatt szállt rá az amerikai kormány a Huaweire, majd a ZTE-re is. (Bár a teljes kép megértéséhez alighanem az is hozzátartozik, hogy Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi háborút hirdetett a világ és elsősorban Kína és a kínai cégek ellen.)

A Facebook szerint a cégek hozzáférését az adatokhoz mindvégig kontroll alatt tartották, és mindent jóváhagytak, amire ezek a cégek az adatokat felhasználták. A Huawei számára hozzáférhető adatok pedig az állításuk szerint soha nem hagyták el a gyártó készülékeit. Ennek ellenére a demokrata Mark Warner szenátor már jelezte, hogy ennél alaposabb magyarázatot vár a cégtől az eddig ismeretlen gyártói megállapodások kapcsán.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a Huawei két mondatban reagált, idézzük: „Miként az összes vezető okostelefon-gyártó, a Huawei is együttműködött a Facebookkal, hogy a Facebook szolgáltatásait kényelmesebbé, felhasználóbarátabbá tegye. A Huawei azonban soha nem gyűjtötte vagy tárolta az adatokat a Facebook felhasználóiról.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?