Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiberhadgyakorlatot tart Európa

2018.06.07. 14:32

Idén is megrendezik Európában a kétévente tartott kiberhadgyakorlatot, amely során egy való világbeli események által inspirált incidenst szimulálnak a résztvevő országok játékosai – olvasható a magyar állami szervek kibervédelmét ellátó Kormányzati Eseménykezelő Központ (GovCERT-Hungary) honlapján.

A két napos Cyber Europe 2018-at június 6-7-én tartják, a gyakorlatot az Európai Uniós Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) athéni irodájából irányítják a Kiber Gyakorlati Platformon (CEP) keresztül, 30 ország játékosai vesznek részt benne a saját munkahelyükről.

A CEP egész kis virtuális univerzumot biztosít a gyakorlathoz, az incidensekre vonatkozó adatokkal, virtuális híroldalakkal, közösségi médiával, vállalati weboldalakkal és biztonsággal foglalkozó blogokkal.

A gyakorlat forgatókönyve a valóságból merít. Technikai és nem technikai incidenseket is tartalmaz, amelyek megoldásához hálózati és malware elemzői, forensics és sztegonográfiai képességek is szükségesek. "Az incidens történetét úgy tervezték meg, hogy az a krízis minden lehetséges szintjét elérje, így szervezeti, helyi, nemzeti és európai szintet is érint" – írja a GovCERT.

A gyakorlat háttértörténete:

Egyszerű nap a repülőtéren. Hirtelen az automatikus bejelentkező terminálok rendszerhibát jeleznek. Az okostelefonok utazási applikációi, alkalmazásai nem működnek. A bejelentkező pultoknál a személyzet nem tudja használni a számítógépeit. Az utasok nem tudják feladni a csomagjaikat, valamint a biztonsági ellenőrzésen sem tudnak átjutni. Hatalmas sorok alakulnak ki mindenhol. A reptéri kijelzőkön az látszódik, hogy az összes járatot törölték. Ismeretlen okokból a poggyászkiadás sem működik, és a járatok több mint a felének a földön kell maradnia. Egy jelentés szerint egy radikális csoport magára vállalta a repterek kritikus rendszerei ellen intézett támadásokat, melyek széles körű publikálásával kívánnak még több támogatót toborozni ideológiájuk támogatására.

A GDPR-hoz hasonlóan egyébként szintén idén májustól éles a NIS, vagyis a hálózati és információs rendszerek biztonságáról szóló európai irányelv, amely a kritikus infrastruktúra és a digitális szolgáltatók védelmének hivatott jogi keretet adni, vagyis éppen a fenti típusú incidensek elleni védelem erősítése a célja. Ebben a cikkben foglalkoztunk vele részletesen.