Ödön
1 °C
11 °C

Létrehozták a világ első pszichopata mesterséges intelligenciáját

2018.06.07. 16:47

Nincs szükség gonosz nagyvállalatokra és világuralomra törő tudósokra, hogy megvalósítsák az Elon Musk rémálmait kísértő elborult mesterséges intelligenciát (MI). Elég hozzá, ha ráeresztik a Reddit legsötétebb bugyraira – írja az Engadget.

header-bg

Az MIT kutatói fogtak egy MI-t, elnevezték Normannak (nyilván a Psycho főhőse után), és a Redditen posztolt erőszakos és beteg képeket mutogattak neki, majd elvégeztettek vele egy Rorschach-tesztet. Nem volt olyan jó ötlet.

Az egyik tesztpacában egy kontrollcsoportként funkcionáló MI vázát látott virágokkal. Norman egy agyonlőtt férfit. Egy másikban a jó MI egy esernyőt tartó embert ismert fel. Norman egy férfit, akit épp agyonlőnek a sikító felesége előtt. Egy harmadikban a jó MI szerint egy szerelmespár álldogált. Norman szerint egy terhes nő zuhant le egy épületről.

A kutatás célja egyébként nem a pánikkeltés volt. Azt hivatott alátámasztani, hogy a betanítás módja és az ahhoz használt adatok nagyon is meghatározzák a végeredményt. Vagyis amikor egy algoritmus elfogultságot mutat, nem az algoritmus rossz, hanem csak a tréningezéséhez használt adatok elfogultságát örökíti át, az tehát illúzió, hogy az emberi elfogultságot ki lehet szűrni pusztán azzal, ha gépekre bízzuk a döntéseket. Ez önmagában nem újdonság, viszont kritikus fontosságú az MI-fejlesztés jövője szempontjából.

Magáról Normanról a neki létrehozott weboldalon lehet többet megtudni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?