Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egymillió forinttal a fejemen átsétáltam Budapesten

NP  0432
2018.06.10. 21:58

Egy véletlen elszólás a nagy felbontású zenéről azt eredményezte, hogy egyszer csak a szerkesztőségben landolt egy Sony MDR-Z1R fejhallgató a hozzá tartozó NW-WM1A walkmannel. Ehhez csak annyi megjegyzést fűzött a termékmenedzser, hogy próbáljuk ki, aztán szóljunk, hogyan tetszett. Esetleg írhatunk is róla, de nem muszáj.

Csak hallgassuk meg.

Ez a páros újonnan nagyjából egymillió forintba kerül, a Sony 70. születésnapjára kerültek a boltokba, azzal az egyetlen céllal

hogy az utolsó csavarig mindenben kimaxolják a mérnökeik tudását.

A legtöbben arra is rácsodálkoznak, hogy egyáltalán léteznek még walkmanek, hiszen mindenki mobilon hallgat zenét. Ez alól kivételt képeznek a nagy felbontás félőrült fanatikus rajongói (beleértve önmagamat), akiknek már FLAC is kommersz, és úgy vetik rá magukat egy super audio cd-re, mint gyöngytyúk a friss croissant morzsáira.

Őrülten magas ára ellenére az MDR-Z1R nem látványos luxustermék, nincs rajta semmi hivalkodó. Helyette van egy újonnan kifejlesztett, szokatlanul nagy méretű – 70 milliméteres – diafragma, magnézium dómmal és folyadékkristályos polimer peremmel, és mindez állítólag 4 Hz és 120 kHz közötti frekvenciaválaszt biztosít, ebben a széles tartományban tud hangokat megszólaltatni. A legtöbb kommersz füles nagyjából 20 Hz és 20 kHz között működik.

Kényelmes, 385 grammos súlyával nehéznek egyáltalán nem mondanánk a Z1R-t, és amikor a finom puha bőrpárnáival körbeveszi a fület, szinte észre sem vesszük, hogy rajtunk van, hiába lesz tőle a fejünk nagyjából kétszer szélesebb. A hangszórókat bőrrel bevont titán fejpántra szerelték fel, kifinomult és tartós szerkezet.

Egészen különlegesek a Z1R csatlakozói, és az is szokatlan, hogy a két hangszóróházhoz külön kell egy-egy jackdugós csatlakozót becsavarozni. Ilyen hangminőségnél csakis szimmetrikus bekötés jöhet szóba. Kétféle kábelt adnak hozzá, az egyik szabványos 3,5 milliméteres jackben, a másik 4,4 milliméteresben végződik. A szabványos dugó értelemszerűen bármibe bedugható, az utóbbihoz viszont a Sony walkmanjein találunk megfelelő aljzatot. Ezt kell használni a kiegyensúlyozott (balanced) módú lejátszáshoz. 

3
Fotó: Németh Sz. Péter / Index

A zenéinkbe nemcsak a már említett Sony  NW-WM1A lejátszóval hallgattunk bele, hanem egy Huawei P20-at is rákötöttünk egy RCA fejhallgató-erősítővel, és a SaCD dalokat az Androidra telepíthető Onkyo HF Player appban játszottuk le. 

A zárt rendszerű fejhallgatóból nem sok hang szűrődik ki és be, de a buszon való használat, amit csak az ütős cím kedvéért próbáltunk ki, egyáltalán nem javasolt, nem erre találták ki, a járművek mély motorzúgása elrontja az élményt. Inkább egy kényelmes fotel ülve érdemes elmerülni a hangorgiában.

A basszusok erősek, energikusak, mégsem túl tolakodók, és nem kell attól tartani, hogy a környezetünkben mások is a mi zenénket hallgatják. Nagy hangerőn - amihez már erősítővel kell meghajtani a méretes hangszórót - nem folynak össze a hangok, könnyedén szólnak és lenyűgözően részletesek a felvételek. Finom hangokat lehet kicsikarni belőle, de a populárisabb rap is elég ütős tud lenni.

Legkönnyebben azzal lehet lenyűgözni másokat, hogy a fülesnek hála a több százszor meghallgatott dalokban is észrevehetünk olyan hangszereket, amiket korábban, béna hétköznapi fülesekkel sohasem hallottunk. Az összetettebb zenékben is elkalandozhatunk csak a vokálra vagy egy adott hangszerre fókuszálva. Egyedül szellőzés hiányára panaszkodhatunk, a nyár és a több órán át tartó zenehallgatás nem kedvez a fül hőmérsékletnek.

1
Fotó: Németh Sz. Péter

Hogy megéri-e egy ilyen fejhallgatót venni? Mint a cikk elején is írtam, félőrült fanatizmus kell ahhoz, hogy az ember ilyen minőségben akarjon zenét hallgatni, főleg hogy alig találni hozzá alapanyagot, SaCD tartalmakat. Tesztünkben sem a kedvenceinket szólaltattuk meg, hanem olyan albumokat, amiket egyáltalán be lehetett szerezni. Egyetlen hátránya a csúcsminőségnek, hogy a teszt után búcsút mondhatunk dalokban frissen felfedezett hangoknak, amint visszatérünk a Spotify kommersz kínálatához.