Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Apple betiltja a bitcoinbányász appokat

GettyImages-923890214
2018.06.12. 16:07

Az App Store frissített felülvizsgálati elvei egyértelműen tiltólistára teszik azokat az applikációkat, amik kriptovaluták bányászásához használják a felhasználók eszközeit – írja a Verge. Az új keletű tiltás az összes Apple-eszközre vonatkozik, az okostelefonoktól kezdve, a tableteken, okosórákon, okostévéken át a laptopokig, tehát az iOS, macOS, watchOS és tvOS operációs rendszereken futó összes appra egyaránt.

A lépés precedensteremtő előzményének mondható, hogy márciusban az Apple levette az App Store-ból a Calendar 2 nevű szoftvert, mert az a prémium funkciókért cserébe kriptovalutát bányászott a felhasználók gépein.

Az Apple öt szabályt alkotott:

  1. Szabad kriptovaluta pénztárcákat használni, amennyiben a hozzájuk köthető szervezetek fejlesztéséről van szó.
  2. Egyedül a felhőalapú bányászatot engedélyezi az Apple, azaz csak eszközön kívül lehet folytatni az effajta tevékenységet.
  3. Szabad a kriptovalutát használó, azzal kereskedő appok használata, de ezek csak a kereskedés keretein belül telepíthetők.
  4. Az ilyen appok csak legális és pénzügyi szervezetek által jóváhagyott forrásból származhatnak – bankoktól, kereskedőcégektől például.
  5. Kriptovalutával foglalkozó appok nem kínálhatnak virtuális pénzt olyasmiért, mint például más appok letöltése, vagy fokozott közösségi médiás aktivitás.

A Verge szerint az új szabályok alaposan átrajzolhatják az alkalmazások térképét, és érdekes lesz figyelni, hány app tűnik el majd az App Store-ból, mert kiderül, hogy titokban kriptovalutát bányásztak a felhasználók eszközein.

Más nagy techcégek se rajonganak a kriptovalutás szolgáltatásokért, korábban a Facebook és a Google is betiltotta az ilyenek reklámozását a platformjukon. (A kriptovaluták mögötti blokklánc technológiája viszont annál jobban érdekli őket, a Facebook már külön részleget is létrehozott az ilyen irányú fejlesztéseknek.)