Erhard
2 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Szerdától visszatér a tőzsdére a ZTE

2018.06.12. 18:11

Múlt pénteken állapodott meg egymással az Egyesült Államok és a kínai ZTE az amerikai alkatrészek beszerzését tiltó rendelkezés visszavonásának feltételeiről, a hónapokig haldokló mobilgyártó cég pedig látszólag nem húzza az időt, szerdától visszatér a tőzsdére is – írja az MTI.

A ZTE részvényeivel 1997 óta kereskednek a szencseni értéktőzsdén és 2004 decemberében a cég részvényeit bevezették a hongkongi börzére is, áprilisban azonban az amerikai szankciók miatt leállt a cég termelése, így két hónapra felfüggesztették a kereskedést.

Washington áprilisban tiltotta meg amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket szállítsanak és szolgáltatásokat nyújtsanak a ZTE-nek, mert az nem teljesítette az Irán és Észak-Korea ellen elrendelt szankciók megsértése miatt még 2017 márciusában kötött megállapodás egyes feltételeit. A hét évre szóló tilalom, amelynek már pár nappal az elrendelése után alapvető tevékenységeinek beszüntetésére kényszerült a ZTE, veszélybe sodorta a vállalat fennmaradását. Ez többek között a Telenor magyarországi leányvállalatát is érzékenyen érintette volna.

A megkötött egyezség értelmében Kína második legnagyobb távközlési eszközöket gyártó vállalata egymilliárd dollár (270 milliárd forint) bírságot fizet, illetve 30 napon belül lecseréli vezető testületeinek tagjait. Emellett letétbe kell helyeznie 400 millió dollárt, amely szintén az Egyesült Államokat illeti meg, ha a cég nem tartja be a megállapodás feltételeit.