Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Segédmunkásnak már beállhat a Cebiten bemutatott önjáró robot

2018.06.13. 13:45

Teljesen hétköznapi dolog a gyárakban robotokkal találkozni, ezek általában egy szupererős karra emlékeztetnek, és valamilyen nagyon specifikus és rendkívül monoton, naponta több ezerszer ismétlődő feladatot végeznek el. A hannoveri CEBIT kiállításon viszont a jövő változásaira igyekeznek felkészíteni a látogatókat, amikor humanoid - vagy ha a látottak alapján igazán őszinték akarunk lenni: a filmbéli E.T. és egy gorilla szerelemgyermekeire hasonlító - önjáró robotok népesítik majd be az üzemeket.

A leglátványosabb bemutatót a Karslruhe Institute of Technology (KIT) tartotta az ARMAR-6 nevű gépi segéderővel.

Szemben az unalmas munkával megbízott robotkarokkal, az ARMAR-6 nincs betanítva, ehelyett valós időben lesi el az emberi kollégáitól, hogy miben tud segíteni nekik. A bemutatón magától kellett rájönnie arra, miközben mellette ügyködött egy szaki, hogy a szerencsétlen puhatestű munkaerő aligha fogja egyedül levenni a fémszerelvény viszonylag nagy méretű elemét, úgyhogy komótosan odagördült, felemelte a karjait, és megragadta a lemez másik felét. Pontosan úgy, ahogyan egy másik ember tette volna. A feladat itt nem ért véget, az ARMAR-6 mindvégig pontosan követte az emberi kollégáját, hogy aztán együtt letegyék az elemet az élére állítva.

Egyszerűnek tűnhet a feladat, egy embernek legalábbis tök nyilvánvaló, hogy mit kell ilyenkor tenni, és meg is tudják beszélni a kollégák, hogy ki merre fog fordulni. A robot viszont nyilván nem fog odaszólni, hogy „Te figyelj bazmeg, Józsikám, most mégis mit akarsz ezzel a lemezzel?”. Ehelyett az öt kamerájára és más egyéb szenzoraira támaszkodva kell megtippelnie, hogy mi lesz a következő lépés. Nyilván az sem elég, hogy megtippeli, mert ha elrontja a mozdulatot, abból csúnya baleset lehet, ezért fut a roboton mindenféle mesterséges intelligenciás algoritmus.

Néha vicces szituációkat eredményez a robot emberhez való alkalmazkodása. Amikor a demóban részt vevő munkás egy létrára állva a spriccelős tisztítószerrel kezdett dolgozni, a bal kezében lévő flakont néha leeresztette maga mellé, csak pihenésképpen, ám a robot ezt úgy értelmezte, hogy segítenie kell. Felemelte a karját, hogy elvegye a flakont, de aztán vissza kellett vonulnia, hiszen a férfi folytatta a takarítást. Aztán megint érte nyúlt fölöslegesen, aztán megint, mígnem végre tényleg elvehette a flakont. Remélem feltöltenek majd a robotra emberi hangmintákat, mondjuk csalódott sóhajtozást és nyöszörgést, ami nagyon passzolt volna a fenti szituációhoz, hátha ezzel is közelebb hozzák egymáshoz az embert és a gépet.

Az ARMAR egy picit fel tudja emelni a felsőtestét, hogy két és fél méteres magasságba is elérjen a karjaival, és érzékeli az ujjai által kifejtett nyomást, így elkerülhető, hogy kárt tegyen valamiben. Valamivel lomhábban reagál a szituációkra, mint egy ember, abban viszont egészen biztosak lehetünk, hogy az ARMAR nem fogja összecsapni a munkát, hogy a feladat elvégzése után elrohanjon csillapítani az agyát maró nikotinéhséget.