A Kaspersky összeveszett az EU-val

2018.06.15. 09:44

Ideiglenesen felfüggeszti az Europollal folytatott együttműködését a Kaspersky Lab, miután az Európai Parlament egy határozatában „igazoltan rosszindulatúnak” nevezte az orosz központú kiberbiztonsági cég termékeit – írja a Cyberscoop.

A Kaspersky hosszú évek óta működött együtt az Europollal és az Interpollal is kiberbűnözői csoportok felderítésében és lekapcsolásában, az utóbbi pár évben például közreműködtek egy kiterjedt banki lopássorozat leleplezésében és a Lurk nevű hírhedt orosz hekkercsoport elkapásában. A hatóságokkal együtt hozták létre a zsarolóvírusok elleni harc jegyében a No More Ransom! (Nincs több zsarolás!) nevű oldalt is, most ebből a projektből is kiszállnak.

Az EP határozatának ugyan nincs semmilyen közvetlen jogi következménye, de jelzésértékűnek tekinthető. A dokumentum felszólítja az EU-t, hogy tekintse át az intézményei IT-infrastruktúráját, dobja ki a potenciálisan veszélyes szoftvereket és eszközöket, és „tiltsa be azokat, amelyek igazoltan rosszindulatúak, mint a Kaspersky Lab" termékei.

Az Európai Parlament döntése tárt karokkal fogadja a kiberbűnözést Európában

kommentálta a döntést Eugene Kaspersky, a cég alapító-vezetője a Twitteren, az együttműködések felfüggesztését bejelentő posztjában.

A nemzetközi biztonsági körökben hosszú ideig elismertnek számító Kasperskyre komoly csapást jelentett, amikor tavaly júniusban az amerikai belbiztonsági minisztérium kémkedéssel vádolta meg őket, majd szeptemberben kitiltotta a cég termékeit (sőt később minden terméket, amelyben az ő kódjuk is szerepel) az állami hivatalokból. A cég azóta is tagad minden vádat, sőt be is perelték az amerikai kormányt.  A kémvádakról és az ügy körülményeiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az amerikai tiltás idén október 1-jétől lép teljeskörűen érvénybe, bár korábban a Daily Beast írt arról, hogy ezt könnyen mondani, mint végrehajtani, mert a cég kódjai és termékei olyan mélyen be vannak ágyazva az amerikai állami infrastruktúrába, hogy egyelőre nem világos, hogyan lehetne onnan kigyomlálni őket. Az amerikai lépést mindenesetre azóta Nagy-Britannia és Hollandia is követte. (Németország viszont például nem.)

Az Europol egy szóvivője megköszönte a Kasperskynek az évek során nyújtott segítséget, de azért azt se mulasztotta el megjegyezni, hogy a hatóság rendszereiben nem használják a cég termékeit.  • Hírek
  • Babaváró hitel