Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Kaspersky összeveszett az EU-val

2018.06.15. 09:44

Ideiglenesen felfüggeszti az Europollal folytatott együttműködését a Kaspersky Lab, miután az Európai Parlament egy határozatában „igazoltan rosszindulatúnak” nevezte az orosz központú kiberbiztonsági cég termékeit – írja a Cyberscoop.

A Kaspersky hosszú évek óta működött együtt az Europollal és az Interpollal is kiberbűnözői csoportok felderítésében és lekapcsolásában, az utóbbi pár évben például közreműködtek egy kiterjedt banki lopássorozat leleplezésében és a Lurk nevű hírhedt orosz hekkercsoport elkapásában. A hatóságokkal együtt hozták létre a zsarolóvírusok elleni harc jegyében a No More Ransom! (Nincs több zsarolás!) nevű oldalt is, most ebből a projektből is kiszállnak.

Az EP határozatának ugyan nincs semmilyen közvetlen jogi következménye, de jelzésértékűnek tekinthető. A dokumentum felszólítja az EU-t, hogy tekintse át az intézményei IT-infrastruktúráját, dobja ki a potenciálisan veszélyes szoftvereket és eszközöket, és „tiltsa be azokat, amelyek igazoltan rosszindulatúak, mint a Kaspersky Lab" termékei.

Az Európai Parlament döntése tárt karokkal fogadja a kiberbűnözést Európában

kommentálta a döntést Eugene Kaspersky, a cég alapító-vezetője a Twitteren, az együttműködések felfüggesztését bejelentő posztjában.

A nemzetközi biztonsági körökben hosszú ideig elismertnek számító Kasperskyre komoly csapást jelentett, amikor tavaly júniusban az amerikai belbiztonsági minisztérium kémkedéssel vádolta meg őket, majd szeptemberben kitiltotta a cég termékeit (sőt később minden terméket, amelyben az ő kódjuk is szerepel) az állami hivatalokból. A cég azóta is tagad minden vádat, sőt be is perelték az amerikai kormányt.  A kémvádakról és az ügy körülményeiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az amerikai tiltás idén október 1-jétől lép teljeskörűen érvénybe, bár korábban a Daily Beast írt arról, hogy ezt könnyen mondani, mint végrehajtani, mert a cég kódjai és termékei olyan mélyen be vannak ágyazva az amerikai állami infrastruktúrába, hogy egyelőre nem világos, hogyan lehetne onnan kigyomlálni őket. Az amerikai lépést mindenesetre azóta Nagy-Britannia és Hollandia is követte. (Németország viszont például nem.)

Az Europol egy szóvivője megköszönte a Kasperskynek az évek során nyújtott segítséget, de azért azt se mulasztotta el megjegyezni, hogy a hatóság rendszereiben nem használják a cég termékeit.