Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Borzasztó emberi lény vagy – írta Elon Musk a Tesla-szabotőrnek

GettyImages-490596004
2018.06.22. 17:14

Kisebb vihart kavart a héten a Tesla-vezérigazgató Elon Musk emailje, amit a vállalat dolgozóinak írt. Musk szerint szabotázs történt a Tesla-gyártás során: egy volt alkalmazott meghekkelte a cég számítógépes rendszerét, hogy titkos információkhoz jusson, és aláássa a Tesla biztonságosságáról szóló híreket.

A történtek miatt a Tesla egymillió dollár kártérítést követel. Az elkövető, Martin Tripp viszont nem tartja magát szabotőrnek, sem árulónak – szerinte a whistleblower, azaz a szivárogtató a legjobb kifejezés. A whistleblowert az különbözteti meg a spiclitől, hogy az előbbiek a közérdekre hivatkoznak, amikor lopott információkat tesznek közzé.

Tripp arra hivatkozott, hogy a gyártás során a Tesla többször megszegte az iparági sztenderdekre és biztonsági intézkedésekre vonatkozó szabályokat, ennélfogva a szivárogtatása közérdeket szolgál és védelmet érdemel. Tripp a vállalat nyersanyag- és hulladékfelhasználása kapcsán jutott információkhoz, illetve aggodalmát fejezte ki a Tesla- akkumulátorok biztonságossága miatt.

A nevadai kerületi bírósághoz benyújtott dokumentumban a Tesla úgy írta le Trippet, mint egy elégedetlen volt alkalmazottat, aki folyamatvezető technikus volt, de előléptetést remélt. Tripp a Tesla hatalmas gyárában, a nevadai Rióban található Gigafactoryban dolgozott.

Tripp megtorlásként bizalmas és titkosított információkat lopott a cégtől, majd külső feleknek játszotta át azokat, és hamis állításokat tett, hogy ártson a vállalatnak.

– írta a Tesla a dokumentumban. Arra is kitértek, hogy Tripp bevallott néhányat a vádpontok közül, amikor sarokba szorították.

Az eset újabb fordulatot vett, amikor a Teslához befutott egy fenyegetés Mr. Tripp egyik barátjától, miszerint Tripp úton van a Gigafactoryhoz, hogy felrobbantsa a helyet. A vállalat közölte, hogy értesítették a rendőrséget, akik megerősítették a védelmet a gyár körül. Több órányi nyomozás után a rendőrség kiderítette, hogy a gyár nem forog veszélyben.

Musk a Twitteren osztotta meg a gondolatait a perről. Az Ars Technica riporterének azt válaszolta egy kérdésre, hogy szerinte Tripp esete nem egyedülálló. A Tesla ugyanakkor nem említette, hogy más, egykori vagy mostani Tesla-alkalmazottak ellen is pert indítanának-e.

A BBC News közzétette Musk és Tripp levélváltásait is.

Feladó: Marty Tripp

Címzett: Elon Musk

8:57

Ne aggódj, megkapod, ami jár neked a hazugságokért, amiket a nyilvánosság és a befektetők előtt mondtál.


Feladó: Elon Musk

Címzett: Marty Tripp

9:42

A fenyegetőzéssel csak a saját helyzetedet rontod.


Feladó: Marty Tripp

Címzett: Elon Musk

9:59

Sosem fenyegetőztem. Egyszerűen elmondtam, hogy azt eszed meg, amit főztél. Köszönöm ezt az ajándékot!!!!


Feladó: Elon Musk

Címzett: Marty Tripp

10:00

Szégyellhetnéd magad, amiért másokat vádolsz alaptalanul. Borzalmas emberi lény vagy.


Feladó: Marty Tripp

Címzett: Elon Musk

10:03

SOHASEM „vádoltam másokat alaptalanul”, ahogy arra sem célozgattam, hogy másoknak is köze lett volna a dokumentumok létrehozásához, amik a TÖBB MILLIÓ DOLLÁROS PAZARLÁST, a biztonsági aggályokat, illetve a befektetőknek/A VILÁGNAK mondott hazugságokat írja le.

Biztonsági hibákkal forgalomba helyezni autókat - na, ehhez kell szörnyű embernek lenni!


Feladó: Elon Musk

Címzett: Martin Tripp

10:28

A Model 3-nak a szó szoros értelmében soha nem volt balesete. A középkategóriás autók közül messze ez a legbiztonságosabb a világon. És persze, hogy egy több milliárdos forgalmú cégnek milliós veszteségei lesznek. Nincs ebben semmi új. Te viszont elárultad a becsületszavadat, megszegted a megállapodást, amit a Tesla kötött veled, amikor munkát adott neked, a kollégáid befeketítése rossz dolog, és ezeknek jogi következményei lesznek. Így megy ez. Minden jót.

(BBC News)

Nyitókép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images Hungary

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?