Mihály
2 °C
16 °C

Ismét amerikai a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

2018.06.25. 20:51

Ismét amerikai a világ leggyorsabb szuperszámítógépe: több mint öt év után hódította vissza a címet Kínától. Az IBM által készített Summit szerezte meg az elsőséget a világ 500 leggyorsabb számítógépeiről (Top500) hétfőn közzétett legújabb listán. 

A Summit 122,3 petaflopsos teljesítményével múlta felül a kínai Vuhsziban működő Nemzeti Szuperszámítógép Központ Sunway TaihuLight nevű számítógépét, amely 93 petaflops sebességre képes, és 2016 óta vezette a listát – írja az MTI. 

A flopsban megadott szám a számítógép gyorsaságát jelzi, az általa másodpercenként elvégzett lebegőpontos műveletek (Floating Point Operations Per Second) számát takarja. A peta előtag a tíz tizenötödik hatványát jelenti (1015, egymilliószor egymilliárd). 

A lista első öt helyén álló számítógép közül négy teljesen újonnan épült vagy jelentősen felújították.  A harmadik helyen is egy új számítógép, a kaliforniai Lawrence Livermore laboratóriumban működő Sierra végzett 71,6 petaflopsos teljesítménnyel. A kínai Tianhe-2A (Tejút-2A) a másodikról csúszott a negyedik helyre, holott teljesítményét 33,8-ról 61,4 petaflopsra javította. Az első öt között szintén új befutó az AIST japán kutatóintézetben dolgozó AI Bridging Cloud Infrastructre nevű számítógép.

A szuperszámítógépekkel összetett szimulációk végezhetők a klímakutatás, orvostudomány és genetika területén, segítségükkel gyógyszerek fejleszthetők vagy molekulamozgások határozhatók meg. Használhatóak azonban a gazdaságban vagy például a forgalomáramlás kiszámításában is. 

A Top500-as listát 1993 júniusa óta évente két alkalommal vizsgálják felül, ez jelenleg a világ szuperszámítógépei elfogadott rangsorának tekinthető. A listát a szuperszámítógépek nemzetközi konferenciáján mutatják be, amelyet ezúttal Frankfurtban tartanak.