Olivér
4 °C
8 °C

Ismét amerikai a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

2018.06.25. 20:51

Ismét amerikai a világ leggyorsabb szuperszámítógépe: több mint öt év után hódította vissza a címet Kínától. Az IBM által készített Summit szerezte meg az elsőséget a világ 500 leggyorsabb számítógépeiről (Top500) hétfőn közzétett legújabb listán. 

A Summit 122,3 petaflopsos teljesítményével múlta felül a kínai Vuhsziban működő Nemzeti Szuperszámítógép Központ Sunway TaihuLight nevű számítógépét, amely 93 petaflops sebességre képes, és 2016 óta vezette a listát – írja az MTI. 

A flopsban megadott szám a számítógép gyorsaságát jelzi, az általa másodpercenként elvégzett lebegőpontos műveletek (Floating Point Operations Per Second) számát takarja. A peta előtag a tíz tizenötödik hatványát jelenti (1015, egymilliószor egymilliárd). 

A lista első öt helyén álló számítógép közül négy teljesen újonnan épült vagy jelentősen felújították.  A harmadik helyen is egy új számítógép, a kaliforniai Lawrence Livermore laboratóriumban működő Sierra végzett 71,6 petaflopsos teljesítménnyel. A kínai Tianhe-2A (Tejút-2A) a másodikról csúszott a negyedik helyre, holott teljesítményét 33,8-ról 61,4 petaflopsra javította. Az első öt között szintén új befutó az AIST japán kutatóintézetben dolgozó AI Bridging Cloud Infrastructre nevű számítógép.

A szuperszámítógépekkel összetett szimulációk végezhetők a klímakutatás, orvostudomány és genetika területén, segítségükkel gyógyszerek fejleszthetők vagy molekulamozgások határozhatók meg. Használhatóak azonban a gazdaságban vagy például a forgalomáramlás kiszámításában is. 

A Top500-as listát 1993 júniusa óta évente két alkalommal vizsgálják felül, ez jelenleg a világ szuperszámítógépei elfogadott rangsorának tekinthető. A listát a szuperszámítógépek nemzetközi konferenciáján mutatják be, amelyet ezúttal Frankfurtban tartanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?