Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Okosotthonok eszközeivel támadnak a zaklatók

2018.06.25. 16:03

A lakás működését automatizáló eszközök elsődleges célja az, hogy kényelmesebb legyen az életünk, ám az erőszakos egyének ezeket az eszközöket is az alantas céljaik elérésére használják. A New York Times az erről szóló cikkéhez több mint harminc érintettel interjúzott

távolról ki- és bekapcsolt légkondicionálóval, naponta megváltoztatott ajtónyitó kóddal, lámpákkal és kamerákkal tartják őket sakkban a zaklatóik

Viszonylag egyszerű lelki terror alatt tartani valakit a modern kütyükkel. A bántalmazók a mobiltelefonjukon futó app segítségével tudják állandó megfigyelés alatt tartani áldozatukat, és az eszközök távoli vezérlésével a hatalmukat is fitogtatni tudják.

A segélyvonalakat feltárcsázó áldozatokra általában jellemző, írja a Times, hogy kevésbé ismerik a modern eszközöket, és elképzelni sem tudják, hogy mekkora tényleges hatalommal bír a másik személy, aki azokat irányítja. Jogilag sincsenek képben, hogy miként állíthatnák meg őket.

Hogy mennyi embert érint a probléma, nehéz felbecsülni. A nyugati országokban elterjedtebbek, többen meg tudják fizetni az okosotthon gyűjtőnév alá tartozó eszközöket. Az olyan okosasszisztensek, mint az Amazon Alexa és a Google Asszisztens, nyelvi akadályok miatt is kevésbé terjednek hazánkban, az angolon kívül általában spanyolul, franciául és németül elérhetők.

Egyes becslések szerint az USA-ban 29 millió lakásban vannak automatizáló okoseszközök, azt viszont semmilyen szervezet nem monitorozza, hogy mennyien élnek vissza a technológiával. 

A New York Times cikke szerint az elmúlt egy évben egyre több bántalmazással kapcsolatos panaszban volt szó digitális eszközökről, elszabadult wifis ajtókról, rakoncátlanul viselkedő lámpákról. A zaklatás alapját általában az adja, hogy a párkapcsolatban az egyik fél kezel minden technológiát, míg a másik nemcsak a kütyük működését nem ismeri, de még a beállításhoz szükséges jelszavakat sem ismeri - ezzel a hatalommal élnek vissza sokan.

Már dolgoznak azon a tanácsadók, hogy a bíróságokon elterjedt gyakorlattá váljon a távoltartási végzésekbe belevenni az áldozat által ismert és nem ismert eszközöket, és ezáltal jogi következménye legyen annak, ha valaki kütyükkel akarja folytatni a bántalmazást.