Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Önállóan megtanulta a Rubik-kocka kirakását egy gép

000 DV828211
2018.06.25. 11:46

A statisztikák szerint az emberek 5,8 százaléka tudja kirakni a Rubik-kockát, és most már egy fejlett számítógép is beszállt a versenybe, ami önállóan megtanulta a helyükre mozgatni a színes elemeket.

Az amerikai UC Irvine kutatói két algoritmust adtak a gépnek, hogy harminc lépésen belül megoldja a kirakóst, és ezzel az önállóan működő gép ugyanolyan jól működik, mint az emberi tudásra támaszkodó kockaforgató rendszerek. A kutatók által autodidaktikus iterációnak nevezett egyik algoritmus fordítva dolgozik: kap a gép egy kirakott Rubik-kockát, és visszafelé lépkedve, a színek összekeverésével tanulja meg a játék működési elvét.

Az így felhalmozott tudásra épít a második algoritmus, és a kirakóssal játszva megtanulja, hogy miként lehet bármilyen kezdőállásból kirakni a megoldást.

Ezek az algoritmusok túlmennek a mintafelismerésen, a Rubik-kockán dolgozó mesterséges intelligenciának el kell gondolkodnia, hogyan manipulálja ezt a matematikai struktúrát. Stephen McAleer, a UC Irvine doktorandusz hallgatója a következő lépésben valamivel komolyabb területen is bevetné a kutatómunka eredményeit, a fehérjék hajtogatásában tesztelné az algoritmusokat. 

(Borítókép:  Patrik Stollarz / AFP)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?