Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Menet közben lánctalp lesz a kerékből

2018.06.26. 09:38

Először még a tengelye körül forog a kerék, ahogyan azt megszoktuk, aztán a gumiköpeny váratlanul elkezd kilapulni, mintha durrdefektet kaptak volna, de az autó egy pillanatra sem áll meg, és az abroncs egyszer csak elkezd körbejárni a háromszög formájúvá változott felni körül.

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói az amerikai hadseregnek fejlesztették ki ezt az új kerék-lánctalp hibridet, hogy az autók a legnehezebb terepen is tovább tudjanak haladni.

Az amerikai hadsereg fejlesztési részlege, a DARPA mutatta be egy friss videón az átkonfigurálható kerék-lánctalp néven (Reconfigurable Wheel-Track, RWT) nevű megoldást, amely az átformálható keréken kívül speciális felfüggesztést és hajtási láncot is tartalmaz.

A munka legjava még hátravan, mielőtt az RWT gyártósorra kerülne, és biztosan nagy lesz az érdeklődés iránta, hiszen a katonaságon mellett a mentőalakulatok és a zord vidéken élők is hasznát vennék a hibrid rendszernek. Elég beírni a Google képkeresőjébe a "hójáró lánctalp" kifejezéseket, hogy lássuk, milyen bizarr megoldásokat helyettesíthet majd az új alakváltó kerék. Egyik kedvencünk a hótalpas kocka Lada, de azért a tankszerű Nissan terepjáró se semmi.

(Engadget)

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft