Olivér
4 °C
8 °C

Menet közben lánctalp lesz a kerékből

2018.06.26. 09:38

Először még a tengelye körül forog a kerék, ahogyan azt megszoktuk, aztán a gumiköpeny váratlanul elkezd kilapulni, mintha durrdefektet kaptak volna, de az autó egy pillanatra sem áll meg, és az abroncs egyszer csak elkezd körbejárni a háromszög formájúvá változott felni körül.

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói az amerikai hadseregnek fejlesztették ki ezt az új kerék-lánctalp hibridet, hogy az autók a legnehezebb terepen is tovább tudjanak haladni.

Az amerikai hadsereg fejlesztési részlege, a DARPA mutatta be egy friss videón az átkonfigurálható kerék-lánctalp néven (Reconfigurable Wheel-Track, RWT) nevű megoldást, amely az átformálható keréken kívül speciális felfüggesztést és hajtási láncot is tartalmaz.

A munka legjava még hátravan, mielőtt az RWT gyártósorra kerülne, és biztosan nagy lesz az érdeklődés iránta, hiszen a katonaságon mellett a mentőalakulatok és a zord vidéken élők is hasznát vennék a hibrid rendszernek. Elég beírni a Google képkeresőjébe a "hójáró lánctalp" kifejezéseket, hogy lássuk, milyen bizarr megoldásokat helyettesíthet majd az új alakváltó kerék. Egyik kedvencünk a hótalpas kocka Lada, de azért a tankszerű Nissan terepjáró se semmi.

(Engadget)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?