Aliz
6 °C
14 °C

6500 km/órával repülő Boeinget terveznek

2018.06.27. 17:06

A Boeing bemutatta az első hiperszonikus repülőgépének terveit, egy utasszállító repülőgépet, amely elvileg öt óra alatt eljutna Londonból Ausztráliába. Bár a vállalat szerint a katonai alkalmazása valószínű, nem zárják ki azt sem, hogy a kereskedelmi repülésben is alkalmazzák majd a 6500 kilométer per órás sebességre képes repülőt.

Bár a nagyközönség most csak egy szép rajzot láthat a tervezett gépből, ami akár egy készülő mozifilmben is szerepet kaphatna, a rajz mögött nagyon is valóságos műszaki fejlesztések állnak.

1956 óta dolgoznak a hangsebesség ötszörösével repülő gép fejlesztésén.

A több évtizeden át tartó tesztelésben különféle hírhedt kísérleti gépek vettek részt, mint például az X-15, X-43 és X-51 jelűek, amelyek észlelésekor néha felbolydulnak az ufóhívők és repülőfanatikusok közösségei. 

Ezek a gépek elég különleges hajtóműveket igényelnek, a hagyományos turbinák nem működnének ilyen sebességen, ezért használnak hangsebesség fölött torlósugaras megoldást, amiben nincs mozgó alkatrész. A gép egyedi szárnyakat kap, folyékony metán hűtheti le a hajtóműveket, és jóval magasabban, közel 30 ezer méteren kell majd repülni, hogy gépet ne szedje darabokra a rá ható nyomás. 

Az a rossz hírünk, hogy mire a kísérleti gépet megépítik, addigra már évszázadnyi tesztelési tapasztalatról beszélhetünk. A cég szerint nagyjából 20-30 év múlva lesz meg a végleges koncepció.  Nagyon úgy tűnik, hogy a hangsebesség sokszorosán működő speciális hajtóműveket előbb használják fel fegyverek építésére, mint bármi másra.

(Popular Mechanics)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?