Erzsébet
1 °C
4 °C

Hírhedt magyar kamuhíroldal-hálózatot lőtt le a Facebook

2018.06.27. 12:39

A Facebook törölt egy hírhedt magyar kamuhír-hálózatot a közösségi oldalról. A kilőtt hálózat hat tagjának (Káprázatos Club, NŐK Blogja, Magyarok Blogja, Világpolgár, 40 év felettiek közössége, A Tudás Fája - utóbbi nem összetévesztendő a hasonló nevű, főleg egészségügyi álhírekben utazó oldallal) összesen bőven százezres nagyságrendű követőtábora volt. A csoport legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor egy neves magyar kutató biológust akasztottak ki azzal, hogy a kamuhíreiket az ő nevével és képével illusztrálták. Úgy tudjuk, Dr. Horváth József feljelentést is tett, illetve a törlés is összefüggésben lehet azzal, hogy a botrány miatt sokan jelentették a Facebook felé a Káprázatost és társait álhíroldalként.

A hálózat a lájkvadászat, a kamu ajándéksorsolások, és a konkrét álhírek széles skáláján játszott, a legjobban működő trükkjük zavarbaejtően egyszerű volt, és szimplán az emberek sajnálatára dolgozott rá: kiettek egy - általában lopott - képet egy nagyon idős vagy nagyon beteg emberről, és melléírták, hogy "Na hány lájkot érdemel?". Meghökkentő módon a célcsoportban általában nagyon sok lájkot érdemelt. Az egymással együttműködő, egymást körbelinkelő facebookos közösségek mögött természetesen hirdetésekkel alaposan megpakolt weboldalak álltak, itt jött be a profit a kamuhírekből.

Az álhírek elleni küzdelem nehézségét jól mutatja, hogy a törölt oldalak romjain máris létrejöttek új, ugyanilyen stílusú, és nagyon hasonló neveken futó új csoportok: Magyarok Blogja helyett Magyarok Közössége, és így tovább.

fbk

A lájkvadász és kamuhíroldalak ellen küzdő fakepalm.hu kinyomozta ki állt a Káprázatos és társai mögött (egyben ő volt a megújult oldalakon mindegyikén is az első lájkoló): egy Nagy Erika nevű, 48 éves orosházi tanárnő. Ez egyrészt azért megdöbbentő, mert a sztereotípiák szerint az ilyen oldalakat inkább ügyeskedő egyetemisták szokták építgetni, másrészt az oldalak nyelvezete és írásképe inkább egy harmadikos diákét idézte, mint egy tanárét. A Fakepalm beszélt is Nagy Erikával, aki a lebuktatóinak válogatott szidalmazása mellett elismerte, hogy valóban ő futtatta az oldalakat, és még panaszkodott is egy sort, hogy milyen sok munkája ment most kárba a törlésükkel. Azóta már törölte a privát profilját a Facebookról.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Hírhedt magyar kamuhíroldal-hálózatot lőtt le a Facebook

A Káprázatos Clubot és társait százezres nagyságrendben követték Facebookon. Kiderült, hogy egy vidéki tanárnő állt az egész mögött.

3308 · Jun 27, 2018 12:39pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?