Ödön
2 °C
11 °C

Hőálcát készítettek grafénból

2018.06.28. 16:36

Meleg tárgyakat láthatatlanná lehet tenni az infravörös kamerák előtt egy grafén-alapú anyag segítségével, amit a Machasteri Egyetemen fejlesztettek ki Coskun Kocabas vezetésével. A filmszerű anyaggal bevont tárgy úgy jelenik meg a hőkamera keresőjében, mintha a hőmérséklete a környezetével lenne megegyező. 

A rugalmas anyag több fő rétegből áll, ezekből a külső készült több egymásra fektetett grafénlapból, azaz egyetlen szénatom vékonyságú anyagokból. A belső réteg arannyal bevont hőálló nylon. A két réteg közé pedig folyadékkal átitatott polietilént tesznek, amelyben töltéssel rendelkező molekulák úszkálnak.

heat

Normális esetben a grafén nagyszerűen átadná a mögötte lévő test hőjét, és ha csak ebbe bújnánk bele, akkor a hőkamerán pontosan látszódna a testünk minden szeglete. Egy kis elektromos áram azonban csodákat tud művelni, ennek hatására a polietilénben lévő molekulák ideiglenesen a grafénba ágyazódnak, és másodpercek alatt csökken az áthaladó infravörös sugárzás.

Laboratóriumi tesztekben sikeresen elrejtették az anyaggal egy emberi tenyér hőkibocsátását, amint az a képen is látható, és a kísérleti alany keze a hőkamerás képen egész jól beleolvadt a környezetébe. Az anyag a fejlesztés aktuális stádiumában 25-38 Celsius-fok között működik, tehát a körülbelül 36 fokos emberi test kiválóan elrejthető a segítségével, még egy kis láz is belefér.

Ennek biztosan nagy hasznát vennék a hadseregek az éjjeli bevetéseken, és műholdak hőpajzsaként is felhasználható lehet az új anyag, hogy kivédjék vele a Nap káros hőjét.

(The Guardian)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?