Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Hőálcát készítettek grafénból

2018.06.28. 16:36

Meleg tárgyakat láthatatlanná lehet tenni az infravörös kamerák előtt egy grafén-alapú anyag segítségével, amit a Machasteri Egyetemen fejlesztettek ki Coskun Kocabas vezetésével. A filmszerű anyaggal bevont tárgy úgy jelenik meg a hőkamera keresőjében, mintha a hőmérséklete a környezetével lenne megegyező. 

A rugalmas anyag több fő rétegből áll, ezekből a külső készült több egymásra fektetett grafénlapból, azaz egyetlen szénatom vékonyságú anyagokból. A belső réteg arannyal bevont hőálló nylon. A két réteg közé pedig folyadékkal átitatott polietilént tesznek, amelyben töltéssel rendelkező molekulák úszkálnak.

heat

Normális esetben a grafén nagyszerűen átadná a mögötte lévő test hőjét, és ha csak ebbe bújnánk bele, akkor a hőkamerán pontosan látszódna a testünk minden szeglete. Egy kis elektromos áram azonban csodákat tud művelni, ennek hatására a polietilénben lévő molekulák ideiglenesen a grafénba ágyazódnak, és másodpercek alatt csökken az áthaladó infravörös sugárzás.

Laboratóriumi tesztekben sikeresen elrejtették az anyaggal egy emberi tenyér hőkibocsátását, amint az a képen is látható, és a kísérleti alany keze a hőkamerás képen egész jól beleolvadt a környezetébe. Az anyag a fejlesztés aktuális stádiumában 25-38 Celsius-fok között működik, tehát a körülbelül 36 fokos emberi test kiválóan elrejthető a segítségével, még egy kis láz is belefér.

Ennek biztosan nagy hasznát vennék a hadseregek az éjjeli bevetéseken, és műholdak hőpajzsaként is felhasználható lehet az új anyag, hogy kivédjék vele a Nap káros hőjét.

(The Guardian)