Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Először tudja hozni a Tesla, amit Musk kiadott nekik

2018.07.02. 12:18

Egy kiszivárgott vállalati e-mail szerint végre sikerült átlépnie a mágikus 5000-as számot a Tesla Model 3-nak, és először legyártani annyit az elektromos autóból, amit a tulajdonos-vezér Elon Musk már nagyon hosszú ideje előirányzott. Az e-mailt maga Musk írta házon belül, az eredmény pedig akkor is fontos, ha mások a cégen belül azt mondják, az utolsó kocsi azért néhány óra késéssel gördült le a gyártósorról.

A kapacításnövelés miatt felhúzott sátorépület a Tesla fremonti gyártelepén 2018 június 20-án
A kapacításnövelés miatt felhúzott sátorépület a Tesla fremonti gyártelepén 2018 június 20-án
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

A Tesla komoly nehézségeinek (júniusban éppen egy 9 százalékos leépítést voltak kénytelenek meglépni) egyik fő oka, hogy nem tudja kielégíteni a megrendelői igényeket. Amikor 2017 nyarán elkezdődött a Model 3 sorozatgyártása, Musk azt ígérte, hogy már az év végére havi 20 ezer darabot fognak leszállítani. Ebből nem lett semmi, folyamatosak a jelentős csúszások, ami miatt többen vissza is mondták a megrendelésüket. A fő gond állítólag az akkumulátorhiány, illetve az, hogy a Tesla túlságosan ki van szolgáltatva a robotoknak – eredetileg éppen ez számított a vállalat fő erősségének.

A Tesla súlyos anyagi nehézségeiről az elmúlt hónapokban folyamatosan cikkezett a világsajtó, a szokásos negyedéves üzleti eredmények is aggasztóak voltak; igaz, hozott némi megnyugvást a befektetői körökben, amikor Soros György is beszállt egy 35 millió dolláros befektetéssel a cégbe. A kaliforniai gyárban aztán nemrég átadtak egy új, hatalmas sátor alatt álló Model 3-as gyártósort, most pedig Musk már arról beszél, hogy a jövő hónaptól már heti 6000 Model 3-at tudnak majd leszállítani. Igaz, arról a heti 10 ezer autóról, amit tavaly 2018 végére ígértek, még így is elég messze vannak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?