Jenő
-2 °C
6 °C

Több százmillió hívást hallgatott le az NSA "véletlenül"

2018.07.02. 09:47
Túl sok adatot adtak át a telefonszolgáltatók az amerikai nemzetbiztonsági hivatalnak, a National Security Agency (NSA) most kénytelen több százmillió hívás megszerzett adatait megsemmisíteni, mert kiderült, hogy azok birtoklására semmi nem jogosította fel őket.

Az NSA-t szeptember 11. után, a Patriot Act” jogosította fel telefonhívások szöveges leiratainak megszerzésére.  Az NSA tömeges lehallgatásairól”, illetve azok kiterjedtségéről azonban csak Edward Snowden leleplezése után szerezhetett tudomást a világ közvéleménye. Bár Snowden szivárogtatása azóta is erősen megosztja az embereket, lényegében ennek köszönhető, hogy 2015-ben, még Obama alatt újraszabályozták a kérdést.

A szigorított feltételek ellenére azonban az NSA olyan emberek adataihoz is hozzájutott, akik valójában soha nem álltak kapcsolatban semmilyen, a törvény szerint megfigyelt személlyel. Az NSA most lényegében azzal védekezik, hogy valamelyik nagy telekommunikációs cég hibázott, amikor tömegesen adott át hívás- és SMS-adatokat olyanokról is, akiknek a megfigyelését a törvény nem engedte meg. Mivel ezeket nem lehetett technikailag elkülöníteni a többitől, az NSA állítása szerint minden kapcsolódó információt megsemmisítenek és törölnek az adatbázisukból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?