Jenő
-3 °C
6 °C

Még jobban nekimennek a Facebooknak az amerikai hatóságok

GettyImages-944719902
2018.07.03. 11:01
Az amerikai szövetségi hatóságok, az FBI és társszervei, valamint a kongresszusi vizsgálóbizottság kiterjesztette a Cambridge Analytica-botrány miatti nyomozását, és egyre inkább maga a Facebook visszás tevékenysége és eddigi védekezése kerül a középpontba. Erről maga a Facebook tett hétfőn bejelentést.

Zuckerbergék elismerték, hogy a washingtoni Igazságügy-minisztérium és az FBI egyaránt kiterjesztette a Facebook irányába a Cambridge Analytica adatvisszaélési botrányával kapcsolatos vizsgálatait. Az amerikai tőzsdefelügyelet, a Securities and Exchange Commission közben már azt vette górcső alá, hogy a Facebook nyilvános állításai saját szerepéről tényleg megfeleltek-e a valóságnak. A Facebook vezetése mindenben együttműködik a hatóságokkal – hangsúlyozzák.

A botrány azután tört ki márciusban, hogy kiderült, a világ legnagyobb közösségi platformja megsértette a felhasználók jogait azzal, hogy egy külső platform, a többek között big data elemzéssel és online kampányszervezéssel foglalkozó, nemzetbiztonsági pályán játszó, a Brexit és Trump sikerét is segítő Cambridge Analytica (CA) simán hozzájutott az adataikhoz, sőt, az ő ismerőseikéhez is. A Facebook védekezésének alapja, hogy a CA illetéktelenül jutott az adatokhoz, azokat ugyanis a FB csak kutatási céllal adta át, a kereskedelmi felhasználáshoz nem járult hozzá.

Ez az egyik, amit az egyre szélesebb vizsgálatok kezdenek komolyan megkérdőjelezni. A Federal Trade Comission (FTC, Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) azt vizsgálja, hogy a Facebook megsértette-e a velük kötött adatvédelmi megállapodást. Sajtóinformációk szerint az FBI is egyre inkább a Facebook szerepére megy rá, erről kérdezgetik a Cambridge Analytica embereit. Zuckerberg a kongresszusi meghallgatásán és más fórumokon, miközben bocsánatot kért azért, hogy a Facebook nem járt el kellő gondossággal, azzal védekezett, hogy a CA félrevezette őket, nem volt szó az adatok kereskedelmi felhasználásáról. A The Times információi szerint azonban ez a lehetőség még az egyik CA-s kérdőív (ezekkel nyúlták le többek között a személyes adatokat) felhasználói szerződésében is benne volt. Az adatok eladása egyértelműen megsértette a FB saját szabályait.

Pénteken a Facebook elküldött egy 747 oldalas dokumentumot a Kongresszus illetékes bizottságának, melyben részletezik, hogy milyen további külső cégekkel osztottak még meg felhasználói adatokat. A listán 52 hardver és szoftver cég szerepel, köztük – ez különösen aggasztja az amerikai kongresszus tagjait – kínai vállalatok is. A Facebook azt állítja, hogy az 52-ből mára 38 partnerségi megállapodást felmondtak, másik hétre hamarosan sor kerül, míg az Apple-lel, az Amazonnal és még néhány másik naggyal folytatják az együttműködést.

Az is kiderült, hogy a Facebook 61 applikáció fejlesztőjének azután is adott még egy ideig egy olyan kiterjesztést, amivel a felhasználók ismerőseiről is gyűjthettek adatokat, hogy 2015-ben nyilvánosan azt mondták, ezt a lehetőséget megszüntették. A CA-botránynak éppen ez az opció áll a középpontjában, úgy sikerült ugyanis 87 millió emberről adatokat gyűjtenie a cégnek, hogy a konkrét appot csak 270 ezren használták. A Facebook hétfőn a botrány hatására bejelentette, hogy az eddigieknél is jobban korlátoznia fogja az ilyen visszaéléseket lehetővé tévő kiskapukat.

A Washington Post kritikája szerint a legfrissebb beszámolóban sincsenek ugyanakkor világos válaszok néhány alapkérdésre:

  • Miért nem auditálták a problémás adatgyűjtést folytató appokat már jóval korábban, a botrány kitörése előtt?
  • Mennyire vannak tisztában a Facebook felhasználói az adatvédelemmel? Hányan olvassák el ténylegesen a felhasználói szerződéseket? A Facebooknak lenne rá lehetősége, hogy ezt mérje, de nem teszi.
  • Mégis mennyit tud rólunk Zuckerberg vállalata, hány adatpontot gyűjt a Facebook egy átlagos felhasználóról?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?