Jolán
2 °C
4 °C

Lökd már arrébb azt az elektront, hát hogy néz ki ez a molekula?

2018.07.04. 09:18

Az iskolából ismerős jópofa műanyag molekulamodelleket, amelyekhez hasonlóakkal valójában a profi kémikusok is hosszú órákat bütyköltek munkaidejükben évtizedeken át, jobban eleresztett helyeken már rég nyugdíjazták. Bár a mütyürkélés nem volt puszta időpazarlás, a taktilis manipuláció fontos tanulási folyamat, melynek során az anyag tulajdonságairól való implicit tudás is jól elmélyülhet állítólag, a molekulákat valójában már jó ideje inkább számítógépképernyőn jelenítik meg a kutatók.

Hamarosan azonban ennek a korszaknak is vége lehet, a kémiában is beköszönt a virtuális valóság ideje. A New York Times számolt be arról az eredetileg a Science Advance-ben megjelent kutatási anyagról, mely a molekulák megjelenítésére és alakítására specifikált VR kifejlesztését mutatja be.

A molekulák részecskéit ebben bárki két kézzel „megfoghatja”, mozgathatja, befolyásolja. A molekuláris fizika törvényeinek természetesen engedelmeskedő rendszerek úgy hozzák kézzelfogható közelségbe a nano- és azalatti világot, mint a régi fizikai modellek, csak éppen sokkal látványosabban, dinamikusabban, komplexebben és természetesen sokkal, sokkal gyorsabban.  Az Oracle szuperkomputereken futó VR-szimulációval tízszer gyorsabban lehet elvégezni számos feladatot, mint idáig.

David Glowacki, a University of Bristol kémikus és kutatója
David Glowacki, a University of Bristol kémikus és kutatója
Fotó: bristol.ac.uk

Ha kinyúlsz és megérinted ezeket a molekuláris húrokat, a tökéletesen valódi fizikát érinted

– fogalmaz David Glowacki, a University of Bristol kémikus és kutatója, a tanulmány szerzője.

A fejlesztés értelemszerűen megkönnyíti a távegyüttműködést is, a közös projekten dolgozó egyetemi laborok és gyógyszerfejlesztők például sokkal könnyebben tudnak összeműködni a közös VR-valóság segítségével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?