Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A PixelPlayer szétszedi a hangszereket egy klipből, külön hallgathatjuk a hegedűt vagy a dobot

2018.07.06. 10:46 Módosítva: 2018-07-06 10:46:43

Még fejlesztési fázisban tart ez a mesterséges intelligencia projekt az MIT-nél, de elég ígéretesnek hangzik: a világelső egyetem Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory-ja egy olyan eszközön dolgozik, ami sima YouTube-videókból is képes lesz egyszerűen azonosítani és izolálni az egyes hangszerek hangját. Kiválasztva a minket érdeklő hangszert, azt felhangosítja nekünk, míg a többieket lehalkítja, így külön lehet élvezni mondjuk a basszust, a zongorát vagy mondjuk az ütőgardont. Az eszköz a zenetanulásnál is elég hasznos lehet.

A PixelPlayer névre keresztelt projekt mesterséges intelligencia alapű, gépi tanulással fogja önmagát folyamatosan fejleszteni. Alapból 60 óra zenevideót töltöttek fel a fejlesztők. Egyelőre még messze van a tökéletestől a beszámolók szerint: jelen pillanatban legfeljebb húsz hangszert tud megkülönböztetni, és még nem nagyon megy az azonos vagy nagyon közeli hangszerek hangjának megkülönböztetése sem.

Videó a PixelPlaxyerről:

Ha tökéletesedik, a technika több más alkalmazási területen is hasznosulhat: hatékony audiószerkesztési program lehet, amivel akár régi koncertfelvételeket is jobban tudnak majd restaurálni a hangmérnökök, de akár a robotok gépi tanulásához is hozzájárulhat, például a környezeti hangok pontosabb azonosításában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?