Olivér
5 °C
8 °C

A Yandex jelszavakat és üzleti titkokat is indexelt a Google Dokumentumokból

2018.07.06. 14:49
Még senki nem tudja biztosan, hogy kerülhettek nyilvánosságra a bizalmas dokumentumok – írja az IT Café.

Kisebb vihart kavart a Yandex orosz szolgáltató bejelentése, mely szerint július negyedikén este böngészőjük felhasználói jelentették, hogy a böngésző olyan dokumentumokat is indexel, melyeket a Google Dokumentumok nevű online eszközével készítettek és tároltak, köztük olyan fájlok is voltak, melyek bizalmas adatokat, jelszavakat, kártyaszámokat, védett üzleti információkat tartalmaztak. A közlemény szerint a Yandex szinte azonnal eltávolította azokat a linkeket, melyek ezekhez a dokumentumokhoz vezettek, illetve a Google-t is értesítették. Ilja Grabovszkij szóvivő azt is közölte, hogy vizsgálatuk szerint a szóban forgó, jelszó nélkül megnyitható fájlok linkjeit a többi keresőmotor is indexelte.

A Google is közleményt adott ki, és ebben ugyan a Yandex nevét nem említik meg, de általánosságban emlékeztetnek, hogy a nyilvános hozzáférést, vagyis az indexelhetőséget a dokumentum készítője engedélyezheti, illetve akkor kerülhet még a böngésző indexébe a privát dokumentum, ha valaki a készítőtől kapott hozzáférési linket nyilvánosságra hozza. Maga az eszköz és a szolgáltatás felelősségteljes felhasználás esetén teljesen biztonságos.

Hogy pontosan mi történt, az egyelőre még nem világos, csak találgatásokat olvasni. A Yandex azt állítja, hogy ők mintaszerűen járnak el, a „robots.txt” szabványát szabályosan alkalmazzák. Ugyanakkor a néhány éve adatkezelési botrányba keveredett Yandexre mindenképp rávetül a gyanú árnyéka, hogy valamilyen meg nem engedett adatkezelési módszerrel jutottak a hozzáférési linkekhez – pl. az üzenetküldőkből szerezték meg –, és ezek kerülhettek aztán az indexbe.

Emellett a homályt azt is növeli, hogy a vélhetően privátnak szánt, ám most nyilvánosságra került dokumentumok közül nem kevésnek van politikai-gazdasági vonatkozása.

A cikke eredetileg az IT Cafén jelent meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?