Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

70 millió kamufiókot törölt a Twitter

GettyImages-646690066
2018.07.09. 21:50
A Twitter végre nekiállt komolyabban kitakarítani, erre bezuhant az árfolyama, mert a kevesebb fiók kevesebb eladható reklámot jelent.

Az elég elképesztően hangzó 70 millió körüli szám május-júniusra vonatkozik, vagyis a Twitter napi jó egymillió fiókot törölt. A törlőkampány leginkább az automata botok seregei, kisebb mértékben pedig a trollok ellen irányul. Mellékesen töröltek 142 ezer alkalmazást is, melyek összesen 130 millió ócska tweettel árasztották el a rendszert.

A keményebb fellépésre sokak szerint már rég szükség lett volna, a Twitter azonban jó ideig nem tett sokat a rengeteg bot kiszűrésére. Ez a Facebookhoz hasonlóan akkor lett igazán sürgető a cégnek, amikor a botok már az egész szolgáltatás megbízhatóságát kezdték kikezdeni – vagyis leginkább a 2016-os, jelentős részben a közösségi hálózatokban megvívott választási és népszavazási kampányok után.

A Twitter múlt hónapban felvásárolta a spamszűrésre és más online visszaélésekre specializálódott Smyte-ot, de a várakozások szerint így is csak egyre nehezebb dolga lesz. A BBC-nek nyilatkozó Juan Guzman, a UCL kutatója macska-egér játékhoz hasonlította a botfejlesztők és a közösségi platformok közötti reménytelen küzdelmet, amiben a fejlesztők folyamatosan újabb technikákkal lépnek fel, a mesterséges intelligenciának köszönhetően pedig a botok egyre nehezebben lesznek felismerhetők, vagyis a hús-vér emberektől megkülönböztethetők.

A mostani irtó hadművelet miatt hosszú idő után először fordult elő, hogy a Twitteren csökkent a felhasználók száma az előző hónaphoz képest. Bár ez elvileg javítja a szolgáltatás színvonalát, a Twitter ezzel összefüggésben veszített a tőzsdén: a kevesebb felhasználó (akkor is, ha köztük több a valódi személy) kevesebb reklámbevételt jelent, valószínűleg ez az oka annak, hogy a részvényárfolyamuk 8,5 százalékot esett három hónap alatt – ez is példa nélküli a vállalat történetében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?