Ödön
1 °C
11 °C

A lakásban talán segítenek, de a Föld klímáját tovább rontják a klímák

2018.07.09. 23:44
A klímaváltozással egyre többen úgy érzik, hogy csak légkondicionálóval tudják elviselni a nyári hőséget a városban, a forróság ellen bevetett gépesítés azonban tovább rontja a bolygó klímahelyzetét. Az ördögi kör egyszerű, de a hatásokat most először megpróbálták számszerűsíteni is.

A légkondi bent hideget, a lakáson kívül, az utcára vagy még kellemetlenebb esetben a szomszéd orra alá meleget fúj, hasonlóan a hűtőszekrény alap működési elvéhez. Ez önmagában is probléma lehet, a tágabb hatásokat felmérő vizsgálat azonban ennél általánosabb folyamatokat vett figyelembe, mindenekelőtt azt, hogy az egyre inkább terjedő gépeknek folyamatosan nő az összesített energiaigénye még akkor is, ha egyébként a gyártók a törvényi előírások, a fogyasztói igények és az energiahatékonysági besorolások miatt kénytelenek takarékosabb technikát használni.

Az áramtermelés pedig jelentős részben szénalapú erőművekben történik, de a többi, piszkosnak számító energiahordozóval, a gázzal és az olajjal is legfeljebb csak relatíve jobb a helyzet. Az áramtermelés már most is a második legnagyobb

üvegházhatású gáz kibocsátó szektor a közlekedés/szállítás után.

A PLOS Medicine-ben frissen megjelent tanulmány szerzői először tettek kísérletet rá, hogy számszerűsítsék a légkondicionálók környezeti hatásait: a kellően figyelmeztető adatuk szerint csak az Egyesült Államokban évi közel ezres halálozástöbblet várható a század közepére az ózon miatt, pénzügyileg pedig 9 milliárdos kár éri a gazdaságot.

A hasonló előrejelzésekben persze sok a bizonytalanság, a kutatók a legrealisztikusabbnak mondott forgatókönyvükben itt azzal számoltak, hogy az épületek energiahatékonysága nem sokat fog változni a következő évtizedekben a mostanihoz képest, az energiatermelésben pedig a földgáz kap nagyobb szerepet az atomenergiával szemben. Igaz, mint az Earther cikke is jelzi, vannak más irányú trendek is: a megújuló energia az elmúlt években végre elkezdett komolyabban terjedni. A légkondi mindenesetre biztosan nem lesz olyan könnyű gyógyír a klímaváltozásra, mint ahogy azt a nyári hónapokban sokan remélik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?