Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az Airbus hozhatja haza a marsi talajmintákat

2018.07.09. 13:17

Az Európai Űrügynökség (ESA) 5,2 millió dolláros (1,43 milliárd forintos) szerződést kötött az Airbus repülőgépgyártóval egy olyan marsjáró koncepciójának a kidolgozására, amely képes lenne begyűjteni és hazahozni a marsi talajból vett mintákat – írja az Engadget.

Az Airbus angliai fejlesztőcsapata azért is kaphatta meg a feladatot, mert ők dolgoznak az európai-orosz ExoMars misszió marsjáróján is, amely a tervek szerint 2020-ban indulhat a Marsra. A most tervezett eszköz viszont egy másik, szintén 2020-as indulású marsjáró, a NASA által üzemeltetett Mars 2020 társa lenne, az ez által gyűjtött és hátrahagyott minták visszahozása lenne a küldetése.

A Mars 2020 a tervek szerint 30 különböző mintát fog előkészíteni és a bolygó különböző pontjain hátrahagyni, ezeket kell majd összeszednie a 2026-os indulással tervezett járműnek. Elvileg képes lesz távolról érzékelni a mintákat, önállóan odanavigálni, egy robotkarral felvenni a csomagokat, majd biztonságban megőrizni és végül hazaszállítani azokat.

Az Airbus első dizájnja a tervezett marsjáróhoz.
Az Airbus első dizájnja a tervezett marsjáróhoz.
Fotó: airbus

A marsjáró viszonylag kicsi, 130 kilogramm lesz, és a tervezést nehezíti, hogy nemcsak nagy távolságokat kell majd megtennie, de viszonylag nagy autonómiával fog üzemelni, az útvonalait is maga tervezi majd meg. A 150 naposra tervezett mintabegyűjtés végén pedig vissza kell találnia a rakétához, amellyel érkezett, hogy átadja neki a mintákat. Ezután a rakéta juttatja el azokat egy bolygó körüli pályán keringő másik szondához, amely visszahoz mindent a Földre. A rakéta indulását a tervek szerint le is filmezné a marsjáró, így ez lenne az első felvétel egy Marsról induló rakétáról.

Hogy mindez ebben a formában meg is valósulhat-e, az még kérdés, azon fog múlni, hogy a terveket az ESA vizsgálatai megvalósíthatónak ítélnek-e.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?