Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Elon Musk Roadstere a napokban keresztezi a Mars pályáját

2018.07.09. 15:08 Módosítva: 2018.07.09. 19:31

Február 6-án az egész világ láthatta Elon Musk űrben lebegő meggypiros Tesla Roadsterét, melyet a világ jelenlegi legerősebb rakétája, a SpaceX által gyártott Falcon Heavy juttatott az égbe. Az autó előzetes számítások szerint a napokban keresztezi a Mars pályáját. 

A Tesla jelenleg 105 millió kilométerre van a Földtől és 118 millió kilométerre a Marstól. Pályájának Naptól való legtávolabbi pontját november 8-án fogja elérni, ekkor csaknem 250 millió kilométerre lesz a Naptól. 

Arra azonban még várnunk kell egy darabig, hogy Starman és az őt szállító sportautó ne csak a Mars pályájához, hanem magához a Marshoz is közel kerüljön. Erre 2020 október 6. és 8. között fog sor kerülni. A két égitest 7,5 millió kilométerre fog elhaladni egymástól, ami a Föld-Hold távolság 19,5-szerese. 

Ahhoz, hogy a Földről is láthassuk az autót (legalábbis teleszkóppal), egészen 2026-ig kell várnunk. Ekkor mindössze 615 ezer kilométerre lesz tőlünk az autó. 2091-ben pedig még közelebb, csupán 384 400 kilométerre.

Last pic of Starman in Roadster enroute to Mars orbit and then the Asteroid Belt

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés,

Már ha egyáltalán marad belőle valami addigra. Bár a kutatók többsége szerint az autó akár évmilliókig is a pályáján maradhat, kérdés hogy mi marad meg belőle. Az autó ugyanis ki van téve a mikrometeoritoknak illetve a napsugárzásnak, és ez a két tényező valószínűleg egy éven belül meghámozza az autót és csak a fémváz fog megmaradni belőle.

Az autó útját a www.whereisroadster.com-on illetve a where-is-tesla-roadster.space oldalon lehet követni.  • Vennék
  • Hírek