Szilvia
5 °C
16 °C

Elon Musk Roadstere a napokban keresztezi a Mars pályáját

2018.07.09. 15:08 Módosítva: 2018-07-09 19:31:59

Február 6-án az egész világ láthatta Elon Musk űrben lebegő meggypiros Tesla Roadsterét, melyet a világ jelenlegi legerősebb rakétája, a SpaceX által gyártott Falcon Heavy juttatott az égbe. Az autó előzetes számítások szerint a napokban keresztezi a Mars pályáját. 

A Tesla jelenleg 105 millió kilométerre van a Földtől és 118 millió kilométerre a Marstól. Pályájának Naptól való legtávolabbi pontját november 8-án fogja elérni, ekkor csaknem 250 millió kilométerre lesz a Naptól. 

Arra azonban még várnunk kell egy darabig, hogy Starman és az őt szállító sportautó ne csak a Mars pályájához, hanem magához a Marshoz is közel kerüljön. Erre 2020 október 6. és 8. között fog sor kerülni. A két égitest 7,5 millió kilométerre fog elhaladni egymástól, ami a Föld-Hold távolság 19,5-szerese. 

Ahhoz, hogy a Földről is láthassuk az autót (legalábbis teleszkóppal), egészen 2026-ig kell várnunk. Ekkor mindössze 615 ezer kilométerre lesz tőlünk az autó. 2091-ben pedig még közelebb, csupán 384 400 kilométerre.

Last pic of Starman in Roadster enroute to Mars orbit and then the Asteroid Belt

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés,

Már ha egyáltalán marad belőle valami addigra. Bár a kutatók többsége szerint az autó akár évmilliókig is a pályáján maradhat, kérdés hogy mi marad meg belőle. Az autó ugyanis ki van téve a mikrometeoritoknak illetve a napsugárzásnak, és ez a két tényező valószínűleg egy éven belül meghámozza az autót és csak a fémváz fog megmaradni belőle.

Az autó útját a www.whereisroadster.com-on illetve a where-is-tesla-roadster.space oldalon lehet követni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?