Cecília
4 °C
6 °C

Ügynökök és katonák otthonait fedte fel egy fitneszapp

2018.07.09. 09:21

Felfüggesztette az Explore nevű szolgáltatását a Polar finn fitneszcég, miután kiderült, hogy az abban nyilvánosan elérhető adatokból kikövetkeztethetők a felhasználók helyadatai, például katonák és hírszerző ügynökök lakcíme írja a Verge a Bellingcat és a Correspondent holland szervezetek közös oknyomozása alapján.

A Polar több okos fitneszkütyüt is gyárt, amelyek mind a Polar Flow nevű appba csatornázzák be a felhasználóik fitneszadatait.  Az Explore ezeket az adatokat, vagyis a felhasználók globális aktivitását jelenítette meg térképen, 2014-ig visszamenőleg. Az oknyomozás azonban rávilágított, hogy ezekből az ártalmatlannak tűnő adatokból titkos katonai bázisok elhelyezkedése és felhasználók érzékeny helyadatai is kikövetkeztethetők.

Január végén már fény derült egy hasonló gondatlanságra, akkor a Strava nevű fitneszapp hasonló térképes szolgáltatásáról mutatta ki egy biztonsági kutató, hogy az adataiból katonai bázisok és kémállomások helyére lehet következtetni. A mostani incidens azért súlyosabb, mert a Polar adatait vissza lehetett vezetni a konkrét felhasználókig, ebből pedig a lakcímük is kikövetkeztethető – beleértve annak a 6460 felhasználókat az otthoni címét, akik a térkép tanúsága szerint érzékeny katonai és hírszerző létesítményeknél tartózkodtak.

Mindez már önmagában elég súlyos probléma, és a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan azok közül is elővigyázatlanul elérhetővé teszik az adataikat az ilyen appokban, akiknek hivatásukból adódóan különösen vigyázniuk kellene a magánszférájukra. Mindennek tetejébe viszont úgy tűnik, hogy a Polar véletlenül olyan felhasználók adatait is elérhetővé tette, akik kifejezetten kérték, hogy ezt ne tegye.

A felhasználók a beállítások között megadhatták, hogy engedélyezik-e, hogy az adataik megjelenjenek-e az Explore-ban vagy sem; ha úgy döntenek, hogy privátra állítják a profiljukat, a cég ígérete szerint az aktivitásuk nem lesz látható harmadik félnek. Valójában azonban egy hiba miatt azoknak az adataihoz is sikerült az oknyomozóknak hozzáférniük, akik privátra állították a profiljuk hozzáférését.

A Polar a cikkek után közleményt adott ki, amelyben elnézést kértek a figyelmetlenségért, és bejelentették az Explore felfüggesztését az appon belül, amíg kitalálják, hogyan tudják a legjobban megoldani a problémát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?