Ödön
1 °C
11 °C

A bűnözők rámentek a kriptovalutás átverésekre

2018.07.10. 15:33

A kriptovaluták népszerűségének és a kriptovaluta-tulajdonosok táborának gyors növekedése nem kerülte el a kiberbűnözők figyelmét sem: a Kaspersky Lab becslései szerint az elmúlt évben több mint 21 ezer ether kriptovalutát kerestek, ami több mint 10 millió dollárnak (2,8 milliárd forintnak) felel meg – írja közleményében a biztonsági cég, amely több, mint százezer kriptovalutával kapcsolatos hamis pénzváltási folyamatot blokkolt tavaly.

A kiberbűnözők általában ebben az esetben is hagyományos adathalász módszerekhez hasonló trükköket használnak. A legnépszerűbb célpontok az ICO befektetők, akik a pénzüket startupokba fektetik a jövőbeli haszonszerzés reményében. (Az ICO az angol Initial Coin Offering rövidítése, a lényege nagyjából, hogy a startupok kriptovaluta kibocsátásával próbálnak tőkét bevonni.) A kiberbűnözők olyan hamis weblapokat készítenek nekik, amelyek hivatalos ICO projekt honlapoknak tűnnek, vagy megpróbálnak hozzáférni a címtáraikhoz, hogy adathalász emailek kiküldésével egy elektronikus pénztárcába csalogassák a befektetők kriptovalutáját – írja közleményében a cég.

A legsikeresebb ilyen támadások jól ismert ICO projektek neveit használják. Például a Switcheo ICO nevének felhasználásával a bűnözők több mint 6,85 millió forint értékű kriptovalutát loptak, miután egy hamis Twitter-fiókon keresztül elterjesztették a kamu linket. Egy másik nagyon hasonló példa az OmaseGo ICO esete, amelyben 300 millió forintnak megfelelő kriptovalutát kerestek a csalók. Végül a Telegram ICO körül keringő pletykák kihasználásával több száz hamis honlapot hoztak létre, amelyek "befektetéseket" gyűjtöttek.

A csalások egy másik csoportja a kriptovaluták hamis igérgetése. A módszer lényege, hogy az áldozatok kis mennyiségű kriptovalutát küldenek cserébe egy későbbi sokkal magasabb összegű megtérülésért. A bűnözők még hírességek, például Elon Musk és a Telegram-alapító Pavel Durov Twitter-fiókjait is imitálták. A hamis fiókok használatával a bűnözők össze tudják zavarni a Twitter-felhasználókat, akik bedőlnek a csalásnak és rákattintanak a hamis fiókok bejegyzéseire és válaszaira.

Korábban mi is hosszabban írtunk a kriptocsalások trendjéről, és arról, hogy miért lehet ekkorát kaszálni ilyen könnyen ezekkel az átverésekkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?