Szilvia
5 °C
16 °C

Épp hogy csak bevezetett egy új funkciót az Apple, máris kiderült, hogy lehet megkerülni

GettyImages-869708186
2018.07.10. 15:45

Az Apple csak hétfőn, az iOS mobil operációs rendszere 11.4.1-es verziójával élesített egy új funkciót, amelynek köszönhetően elvileg nehezebb feltörni az iPhone-okat, de egy biztonsági cég máris talált egy elég egyszerű módszert a szigorítás megkerülésére – írja az Engadget.

Az USB Korlátozott Mód lényege, hogy csak akkor enged hozzáférést a telefonhoz a Lightning portján keresztül, ha a készüléket kevesebb mint egy órája oldották fel utoljára. A hozzáférés időkorlátjával azokat az USB-s eszközöket akarja ellehetetleníteni az Apple, amelyeket a hekkerek mellett jellemzően a hatóságok is használnak az elkobzott, de kóddal védett iPhone-ok feltörésére.

Az ElcomSoft nevű biztonsági cég azonban máris bejelentette, hogy simán meg tudták kerülni az új korlátozást. A módszerük meglehetősen egyszerű – a másik oldalról nézve elég nagy hibát hagytak a funkcióban az Apple mérnökei. Az egyórás számlálót ugyanis lenullázza, ha bizonyos kiegészítőket, akár egy egyszerű adaptert dugunk a telefonra, így ha az illetéktelen kezekbe kerül, könnyen ébren tartható.

Ezt a trükköt még az Apple saját kiadású, 39 dolláros Lightning-USB kameraadapterével is sikerült eljátszania, és úgy tűnik, a rendszert az se zavarja, ha az adott kiegészítőt még soha nem használták korábban a mobillal. 

Egy hónapja mi is megírtuk, hogy amerikai lapértesülések szerint már a funkció bevezetése előtt sikerült azt megkerülniük azoknak a cégeknek, amelyeknek az eszközei ellen az újítás irányult. A legismertebb ilyen cég a Grayshift, amelynek a belső levelezését megszerző Motherboard akkor azt írta, a GrayKey nevű eszközüket már előre sikerült felkészíteniük a korlátozás megkerülésére – hogy milyen módszerrel, arról akkor nem szóltak a hírek.

(Borítókép: Carl Court / Getty Images)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?