Ödön
1 °C
11 °C

A lehető legnagyobb bírságot kapta a Facebook a Cambridge Analytica-botrány miatt

GettyImages-944363528
2018.07.11. 08:26

A brit adatvédelmi hatóság (ICO) a kiszabható legmagasabb bírsággal, 500 ezer fonttal (183,2 millió forinttal) sújtja a Facebookot a Cambridge Analytica-botrányban játszott szerepe miatt – közölte Elizabeth Denham brit információs kormánybiztos szerdára virradóra.

Denham azzal indokolta a bírságot, hogy a Facebook megsértette az adatvédelmi rendelkezéseket, amikor nem védte meg felhasználói adatait. Denham szerint nem volt átlátható az sem, hogyan szerezték meg illetéktelenek ezeket az adatokat – írja az MTI.

Az 590 milliárd dolláros piaci értékű Facebooknak ez a félmillió fontra rúgó bírság viszonylag elenyészőnek tűnik, de ez a legmagasabb pénzbüntetés, amit a brit információs kormánybiztos kiszabhat.

A végleges döntés előtt a Facebook még reagálhat a vádakra. A cég eddig csak annyit közölt, hogy megvizsgálja a brit hatóság köztes jelentését, és hamarosan válaszolni fog rá. A cég adatkezelési vezetője, Erin Egan hangsúlyozta: az adatlopási botrányba keveredett Cambridge Analyticával szemben valóban már jóval korábban fel kellett volna lépniük. A Facebook együttműködik a hatóságokkal az ügyben indított vizsgálatokban.

A Cambridge Analytica-botrány lényege, hogy a brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég közel 90 millió – jogtalanul megszerzett – Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta meg befolyásolni őket tudtuk nélkül például a Brexit-kampány idején és a 2016-os amerikai elnökválasztáskor.

Bár Steve Satterfield, a közösségi oldal adatvédelmi igazgatója azt állította, a Facebook nem osztotta meg európai felhasználók személyes adatait szabálytalanul a Cambridge Analyticával, az Európai Bizottság korábban azt közölte: az illegális adatgyűjtés 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett.

(Borítókép:  Chip Somodevilla / Getty Images)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?