A lehető legnagyobb bírságot kapta a Facebook a Cambridge Analytica-botrány miatt

GettyImages-944363528
2018.07.11. 08:26

A brit adatvédelmi hatóság (ICO) a kiszabható legmagasabb bírsággal, 500 ezer fonttal (183,2 millió forinttal) sújtja a Facebookot a Cambridge Analytica-botrányban játszott szerepe miatt – közölte Elizabeth Denham brit információs kormánybiztos szerdára virradóra.

Denham azzal indokolta a bírságot, hogy a Facebook megsértette az adatvédelmi rendelkezéseket, amikor nem védte meg felhasználói adatait. Denham szerint nem volt átlátható az sem, hogyan szerezték meg illetéktelenek ezeket az adatokat – írja az MTI.

Az 590 milliárd dolláros piaci értékű Facebooknak ez a félmillió fontra rúgó bírság viszonylag elenyészőnek tűnik, de ez a legmagasabb pénzbüntetés, amit a brit információs kormánybiztos kiszabhat.

A végleges döntés előtt a Facebook még reagálhat a vádakra. A cég eddig csak annyit közölt, hogy megvizsgálja a brit hatóság köztes jelentését, és hamarosan válaszolni fog rá. A cég adatkezelési vezetője, Erin Egan hangsúlyozta: az adatlopási botrányba keveredett Cambridge Analyticával szemben valóban már jóval korábban fel kellett volna lépniük. A Facebook együttműködik a hatóságokkal az ügyben indított vizsgálatokban.

A Cambridge Analytica-botrány lényege, hogy a brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég közel 90 millió – jogtalanul megszerzett – Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta meg befolyásolni őket tudtuk nélkül például a Brexit-kampány idején és a 2016-os amerikai elnökválasztáskor.

Bár Steve Satterfield, a közösségi oldal adatvédelmi igazgatója azt állította, a Facebook nem osztotta meg európai felhasználók személyes adatait szabálytalanul a Cambridge Analyticával, az Európai Bizottság korábban azt közölte: az illegális adatgyűjtés 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett.

(Borítókép:  Chip Somodevilla / Getty Images)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM