Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Kínai származású exalkalmazott lopta el az Apple önvezető autójának titkait

2018.07.11. 10:10

Az FBI a héten hivatalosan is megvádolta Xiaolang Zhang – magyarosabb átírással Hsziaolang Csang – volt Apple-alkalmazottat a cég önvezető autós fejlesztéseit érintő üzleti titkok ellopásával – írja a MacRumors.

Csangot még 2015 decemberében vette fel az Apple a titokzatos, hányattatott sorsú Project Titan, vagyis az önvezető autós fejlesztésekkel foglalkozó részleg csapatába, ahol az autók érzékelői által gyűjtött adatokat feldolgozó áramkörök tervezése és tesztelése volt a feladata. A munkájából adódóan széles körű hozzáférése volt a projekttel kapcsolatos bizalmas céges adatokhoz is.

2018 áprilisában aztán Csang a gyereke születése után szabadságot vett ki, és a családjával Kínába utazott. Nem sokkal később közölte a felettesével, hogy otthagyja a céget, és Kínába költözik, hogy az XMotors nevű, szintén önvezető autós technológiákat fejlesztő helyi startupnál álljon munkába.

Mivel a találkozó alatt gyanúsan viselkedett, a felettese jelezte az aggályait az Apple belső biztonsági csapatának, amely a hírhedten sok céges szivárogtatásnak volna hivatott gátat szabni. A biztonsági vizsgálat során elemezték Csang céges eszközeinek hálózati aktivitását, és észrevették, hogy az közvetlenül a távozása előtt nagyon megugrott: tömegével keresett rá és töltötte le a prototípusokról és a kapcsolódó fejlesztésekről szóló bizalmas dokumentumokat. A biztonsági kamerák felvételeiből pedig kiderült, hogy nemcsak információt, de konkrét hardvereket is magával vitt.

Csang a szembesítés során el is ismerte a fentieket, majd az ügy továbbítása után az FBI-nak is vallott. Július 7-én vették őrizetbe, amikor megpróbált Kínába menekülni. Üzleti titkok ellopásáért 10 év börtön és 250 ezer dollár (69 millió forint) büntetés várhat rá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?