Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Hamarosan munkába áll a Kepler űrtávcső utóda

2018.07.12. 13:03

A NASA bejelentette, hogy az áprilisban egy Spacex-rakétával felbocsátott Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) űrtávcső tesztelése és műszereinek beállítása igen jól halad, és az eszköz várhatóan július végén megkezdheti munkáját, amelynek legfontosabb része újabb exobolygók keresése. A NASA szerint a TESS és négy kamerája kiváló állapotban van – írja az ITcafé.

A kétéves működésre tervezett TESS a 2009-ben pályára állított Kepler űrtávcső szerepét veszi át. A Kepler most egyelőre nem végez vizsgálatokat, július 7-én ugyanis alvó állapotba kapcsolták át, mivel minimális szintre csökkent az üzemanyaga. A hibernálás alatt a NASA kutatói még előkészítik letöltésre a távcső által tárolt adatokat, majd a tervek szerint augusztus 6-án felébresztik, ezek után pedig addig folytatja misszióját, míg ki nem fogy teljesen az üzemanyagból – ez valószínűleg pár hónap alatt történik meg, ez idő alatt optimalizálják majd a TESS működését.

A Kepler tehát már az utolsókat rúgja – igaz, bőven megszolgálta a befektetést, hiszen eredetileg csak négyéves élettartamra számítottak a kutatók, amelyet alaposan túlteljesített. Még februárban is talált száz új bolygót, és a rengeteg általa gyűjtött adatban még jóval azután is lesz mit keresni, hogy elbúcsúzunk tőle – ebbe a kutakodásba egyébként akár ön is csatlakozhat, mert a Google márciusban szabadon elérhetővé tette az adatokat elemző neurális háló kódját. 

A TESS – amelynek a fejlesztésében magyar kutatók is részt vettek – négyszázszor nagyobb területet fog tudni átkutatni exobolygók után, mint a Kepler. A távcső 26 szektorra osztja majd a számára elérhető területet, majd ezeket egyenként 27 napig monitorozza.

A TESS voltaképpen átmeneti eszköznek, egyfajta felderítőnek tekinthető, ugyanis az általa begyűjtött és szelektált adatok alapján majd a James Webb űrtávcső fogja megvizsgálni alaposabban a jelzett objektumokat – ha egyszer majd pályára áll, ugyanis az elég hányattatott sorsú műszer csak 2021-ben kezdi meg munkáját, hacsak addig nem halasztják el újra az indítást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?