Judit
2 °C
7 °C

Csalódást keltő a VR szupersztárja

2018.07.13. 10:36

Ha a Magic Leap első demója a VR jövője, akkor az nagyon hasonlít a VR múltjára.

Ahogy csütörtökön mi is megírtuk, a Magic Leap bejelentette, hogy a nagy reményekkel várt vegyesvalóság-szemüvege, a One fejlesztői változata már idén nyáron elérhető lesz. A befektetésekkel jócskán kitömött cég azonban demózta a forradalminak kikiáltott technológiáját is, amitől finoman szólva nem ájult el a világ – írja az ExtremeTech.

Na de mit is ígér a Magic Leap? Míg a hagyományos virtuális valóság (VR) azt jelenti, a felhasználó léphet be egy számítógéppel generált környezetbe; a kiterjesztett valóság (AR) pedig azt, hogy a valódi fizikai világba ágyaznak be virtuális elemeket; a Magic Leap vegyes vagy kevert valósága (Mixed Reality) ez utóbbinak a felturbózott változatát akarja elhozni: nem egy kijelzőn kell nézni a valódira ráhúzott virtuális valóságot, hanem a szemüveg azt közvetlenül a retinánkra vetíti rá, hogy a szemünkben álljon össze a minden eddiginél komplexebb és pontosabb hibrid kép.

A négy éves működése alatt 2,3 milliárd dollárt (640 milliárd forintot) összekalapozó cég most bemutatta, hol tart a hamarosan érkező technológia – és elég nagy csalódást keltett. Emlékeztetőül, a Magic Leap felbukkanásakor ilyen élményt ígértek:

 

És itt egy videó a mostani állásról:

A fenti – nem élőben demózott, hanem előre rögzített videón prezentált – bemutatóban egy kis virtuális szörny jelenik meg, előbányászik egy sziklát, majd a felhasználó felé hajítja, aki vagy a kezével szét tudja robbantani, vagy ha elhajol, a virtuális szikla addig repül, amíg darabokra nem törhet egy valódi fizikai felületnek csapódva. 

Ha a videót szakemberek nézik, biztosan több ügyes technológiai megoldást is rögtön kiszúrnak, és könnyen lehet, hogy ez valóban újabb lépés a VR/AR csiszolgatásában – de hogy a cég neve által sugallt varázslatos ugrásnak nyoma sincs, az biztos. Hogy az őrületes pénzeket a cégbe öntő befektetőknek elég lesz-e ez, az feltehetően a nyári debütálás után már valamivel tisztábban fog látszani. Egyelőre mindenesetre úgy tűnik, hogy a Magic Leap se biztos, hogy képes lesz beteljesíteni a virtuális valóság sok éves, de soha el nem érkező ígéretét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?