Jenő
-2 °C
6 °C

"Etikai alapú" adatelemző céget hoztak létre a Cambridge Analytica korábbi vezetői

2018.07.13. 12:06

Újabb céget hoztak létre az elmúlt hónapok adatvédelmi és politikai botrányába belebukó Cambridge Analytica (CA) adatelemző cég vezetői – írja a BBC.

A céget egy bizonyos Ahmed Al-Khatib hozta létre, aki korábban az Emerdata igazgatója volt. Az Emerdata neve meg onnan lehet ismerős, hogy ez az a cég, amely gyakorlatilag a Cambridge Analytica 2.0-ás változatává avanzsált a botrány kirobbanása után. Az eleinte a Közel-Keletre és Afrikára összpontosító, geopolitikai tanácsadást kínáló Auspex International az alapító szerint etikai alapon fog működni, ami az előzmények ismeretében bátor vállalásnak tűnik.

A cég indulását bejelentő közlemény szerint Al-Khatibot "keserű csalódásként" érte a CA összeomlása, de az új cégre nagy várakozásokkal tekint: "Nagyon erősen hiszek abban, hogy az etikai alapú, adatvezérelt kommunikációnak pozitív hatása lehet, különösen a fejlődő világban, ahol a modern kommunikáció technikák drámaian javíthatják az átlagemberek életét." Az Auspex többek között egészségügyi kampányokban is részt fog venni, illetve a szélsőséges ideológiák ellen is küzdeni akar, "amelyek megmérgezték a generációmat, a jogaiktól megfosztott fiatalok elméjén élősködve" – mondta Al-Khatib.

Persze a CA tapasztalatai után élesen látjuk az adatok felhasználása körüli problémákat, és minden szükséges lépést megtettünk, hogy az első naptól kezdve megfeleljünk

– tette hozzá.

A CA tapasztalatait márpedig volt kinek átmenteni az új cégbe. Az Auspex ügyvezető igazgatója az a Mark Turnbull lett, aki a CA politikai részlegének vezetőjeként feltűnik a cég lejárató módszereit feltáró rejtett kamerás felvételeken is.

Hiszünk benne, hogy a miénkhez hasonló tanácsadócégeknek felelőssége van, hogy becsületesen működjön – és látsszon működni –, bármilyen nehezek is legyenek a körülmények

– mondta Turnbull.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?