Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csorgatni kezdik Kubában a mobilnetet

GettyImages-917399920
2018.07.17. 14:31

Hatalmasat lép előre a kommunista Kuba a világhálóhoz való csatlakozás terén, derül ki a Reuters jelentéséből. A Szovjetunió összeomlása után szinte teljesen elszigetelődő, majd Fidel Castro halála után egyre jobban kinyíló karibi országban az utóbbi években egyre többen férhettek hozzá az internethez: a lakosság okostelefonnal bíró része városokban, netkávézókban, nyílt wifi hotspotok környékén tudtak csatlakozni webes szolgáltatásokhoz. A friss híradás szerint úgy tűnik, hogy mostantól még jobban leomlanak a korlátok Kuba és a világháló között: felhasználók kis csoportjai mobilnetes hozzáférést kaptak.

Az állami lapok újságírói az elsők között kaptak okostelefonjukhoz netelérést a monopolhelyzetben lévő kubai szolgáltatótól (ETECSA), miután Miguel Diaz-Canel elnök kijelentette, hogy a szélesebb körű internetelérés gyorsítaná a kubai gazdaságot és segítene megvédeni a kubai forradalom eredményeit. Az ETECSA közölte, hogy az év végéig mind az ötmillió előfizetőjének elérhetővé válik telefonján az internet. (Ezzel értelmét is nyerné például az ETECSA és a Google között született 2016-os különmegállapodás.)

Elemzők szerint a lépés radikálisan megváltoztatja az eddig szigorúan kontrollált nyilvánosság jellegét: ha a lakosság fele (a fent említett ötmillió kubai) ezután állami beavatkozás nélkül érhete el külföldi információforrásokat, az gyengítheti a médiamonopóliummal rendelkező kommunista kormányzat befolyását. Mindez persze nagyban függ a szolgáltatás kiépítésének gyorsaságától és minőségétől, sokan tartanak attól, hogy az ETECSA lassan és a nyugati színvonaltól messze elmaradó minőségben nyújtja majd a mobilnetes szolgáltatást, a kubai fizetésekhez mérten drágán. Ezt az óvatos pesszimizmust némileg az is indokolja, hogy Kubában jelenleg 3G-s mobilnet kiépítése folyik, miközben a latin-amerikai országok zöme már rég 4G-s hálózaton lóg, tesztelve közben az 5G-s rendszert.

Nyitókép: helybéliek és turisták interneteznek telefonjukon egy havannai wifi hotspotnál (Francesco Pistilli / Bloomberg / Getty Images Hungary)