Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Százával fogytak a gépek a farnboroughi légiszalon első napján

GettyImages-1000205002
2018.07.17. 12:09

Mintegy 400 repülőgépre adtak le rendelést a gyártóknak a légitársaságok és lízingcégek a dél-angliai Farnboroughban zajló légiszalon első napján, hétfőn. A rendelések közül 269 megrendelés, 130 szándéknyilatkozat, hét pedig opciós lehívási jog útján érkezett az Airbushoz, illetve a Boeinghez, írja az MTI a Flightglobal szakportál összesítésére hivatkozva.

A megrendelt gépek háromnegyede keskenytörzsű gép volt, az Airbus A320neo, illetve a Boeing 737 MAX családjából rendeltek a legtöbbet. Szélestörzsű gépből az európai gyártó 27-et, a Boeing 30-at adott el. A rendelések listaáron számolt értéke meghaladja a 20 milliárd dollárt (5500 milliárd forintot).

A légiszalon előtt az IBA Group elemzőcég azzal számolt, hogy az emelkedő kerozinárak miatt az idén a tavalyinál kevesebb gépet rendelhetnek a légitársaságok és lízingcégek. A párizsi Le Bourget és Farnborough helyszínnel rendezett szalon évenkénti váltásban követi egymást, tavaly Párizsban 1200, tavalyelőtt Farnboroughban 740 gépet értékesítettek a gyártók. Hogy a július 22-ig tartó farnboroughi szalonon végül mennyi gép lel gazdára, nehéz megtippelni, viszont az üzletek java részét a nyitónapon szokták megkötni, úgyhogy könnyen lehet, nem közelítik meg az eladási számok az elmúlt évek szintjét.

A Londontól délnyugatra lévő repülőtér légiparádéja természetesen nem csak az üzletről szól, rengeteg cég itt mutatja be ambíciózus terveit, prototípusait (például a Rolls-Royce helyből felszálló, hibrid hajtású légitaxijáról tegnap mi is beszámoltunk), felvonul a katonai repülés színe-java, és a látogatók egy sor izgalmas bemutatónak tapsolhatnak. Az alábbi nagyképes válogatás ízelítőt ad a vasárnapig tartó rendezvényből.

Nyitókép: Mary Turner/Bloomberg / Getty Images Hungary