Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

58 millió kamuprofilt törölt a Twitter

GettyImages-187232858
2018.07.18. 16:52

A Twitter legalább 58 millió felhasználói profilt függesztett föl 2017 utolsó negyedévében, az álhírek elleni küzdelem jegyében. A nyári nagytakarítás és az utolsó negyedévi adatok azt jelzik, hogy a vállalat minden erejével igyekszik javítani a platform információminőségét, szembeszállva a kamuprofilokkal, a robotokkal, az álhírekkel és az egyéb ártalmas tartalmakkal.

A Twitteren és más közösségi oldalakon is megszaporodtak az ilyen jellegű visszaélések a 2016-os amerikai elnökválasztás idején. A Twitter már korábban törölte például azokat a fiókokat, amelyek kapcsolatban álltak az amerikai elnökválasztásba való beavatkozással vádolt orosz trollgyárral, hivatalos nevén az Internetkutató Ügynökséggel (IRA).

A Twitter nem kommentálta az elmúlt év utolsó negyedére vonatkozó adatokat. A vezetőség ugyanakkor elmondta, hogy a platform megtisztítása elsőbbséget élvez, még ha a fiókok felfüggesztése hatással is van a felhasználók számára.

A Twitter áprilisi közlése szerint a portálnak havi 336 millió aktív felhasználója van. A vállalat szerint a felfüggesztett fiókok többségét legalább egy hónapja nem használták, vagyis ezek nem jelentek meg az aktív felhasználókra vonatkozó mutatókban.

A profilok felfüggesztése mellett a Twitter más lépéseket is tesz a visszaélések megakadályozására. Igyekeznek kordában tartani a gyűlöletkeltő és sértő megnyilvánulásokat, miközben próbálnak hű maradni a véleménynyilvánítás szabadságához. A kritikusok nyomására a Twitter tavaly ősszel hasonló fellépést ígért a gyűlöletbeszéd és a szexuális visszaélések ellen is.

(MTI)

(Borítókép: Andrew Burton/Getty Images)